puno upitnika

Francuska će 15. veljače pooštriti ograničenja, a to nije dobra vijest za Novaka Đokovića...

Prema pravilima, Đoković će se moći pojaviti samo ako se cijepi ili ako u međuvremenu ponovno bude pozitivan na virus

Novak Đoković

 Greg Wood/AFP

Novaku Đokoviću neće biti dopušteno natjecanje na francuskom turniru Roland Garrosu ako se ne cijepi, izvijestio je srbijanski portal Blic.rs.

Kao što je to već objavila francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu, nakon što je Đokoviću odbijen ulazak u Australiju, francuski teniski turnir će primjenjivati stroga pravila o imunizaciji.

Pariz će 15. veljače pooštriti ograničenja zbog čega će potvrda o preboljenju covida-19 - kojom se trenutno koristi Đoković za putovanje - vrijediti samo do četiri mjeseca. Takve mjere smanjit će Đokovićeve izglede za Roland Garros.

Đoković je bio pozitivan na koronavirus sredinom prosinca, a do 22. svibnja, kad službeno počinje turnir, proći će više od četiri mjeseca te tenisačeva potvrda više neće vrijediti.

Prema pravilima, Đoković će se moći pojaviti samo ako se cijepi ili ako u međuvremenu ponovno bude pozitivan na virus.

Francusko Ministarstvo sporta ističe da Đokovićev slučaj neće biti izuzetak jer se pravila odnose na sve građane i putnike.

''Ovo će vrijediti za publiku i profesionalne sportaše. Što se tiče Roland Garrosa, situacija se može dotad promijeniti i nadajmo se da će biti povoljnija. Jasno je da nema izuzetaka'', priopćilo je Ministarstvo.

Đoković je u siječnju deportiran iz Australije i zabranjeno mu je sudjelovanje na Australian Openu jer nije ispunio kriterij o imunizaciji i cijepljenju protiv virusa. Tužitelji u Srbiji trenutno upućuju na to da nema dokaza da je Đoković australskim vlastima predao lažne potvrde o testiranju na covid. Prošlog tjedna BBC je u novinarskoj istrazi posumnjao u točnost testova koje je priložio Đoković za ulazak u zemlju. BBC je sugerirao da serijski brojevi PCR testova na koronavirus nisu bili u skladu s ostalima iz sličnog vremena. Đoković je priložio rezultate testiranja 16. prosinca, kad je bio pozitivan na virus, i 22. prosinca, kad je test bio negativan. Njemačka istraživačka skupina Zerforschung prva je uočila neslaganje jer je raniji test imao veći kod od kasnijeg. Napisali su: ''Đokovićevi PCR testovi koji putuju kroz vrijeme'', o čemu je poslije izvijestio Der Spiegel. Beograd trenutno poriče navode, a tamošnje ministarstvo zdravstva potvrdilo je vjerodostojnost dokumenata.

Francuske vlasti trenutno nameću stroga pravila za necijepljene, te oni koji nisu primili dvije doze moraju provesti deset dana u izolaciji po ulasku u zemlju. Također, nije im dopušten ulazak ni u jedan drugi objekt.

Đokovićev sljedeći turnir bit će u Dubaiju 21. siječnja. No za ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate dovoljan mu je PCR test.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:25