IMUNIZACIJA

Francuska će pozvati svoje starije građane na cijepljenje trećom dozom

Stariji od 65 godina ‘morat će se docijepiti dodatnom dozom žele li produljiti svoje zdravstvene propusnice‘

Cijepljenje, Ilustrativna fotografija

 Christophe Archambault/Afp/Profimedia

Francuska će produljenje zdravstvene propusnice, dokumenta prijeko potrebnog za normalan svakodnevni život, vezati uz dobivanje dodatne doze cjepiva protiv covida-19 za sve starije od 65 godina, rekao je u utorak predsjednik Emmanuel Macron.

Svi koji su stariji od 65 godina "morat će se od 15. prosinca docijepiti dodatnom dozom žele li produljiti valjanost svoje zdravstvene propusnice", rekao je na televiziji dok u Francuskoj ponovo raste broj zaraženih.

Ujedno je najavio mogućnost da se ta odluka od idućeg mjeseca proširi na starije od 50 godina i pozvao Francuze koji se još nisu cijepili da to učine "zbog ponovnog širenja epidemije".

Zdravstvena propusnica je dokument koji potvrđuje da je netko cijepljen ili da je nedavno obavio testiranje na covid, s negativnim nalazom.

Zahtijeva se za niz situacija u svakodnevnom životu, poput posjeta restoranu, baru, kinu, u javnom prijevozu. Mnogi Francuzi su se već navikli da svakodnevno pokazuju svoje mobitele s propusnicom.

U Njemačkoj, gdje se pandemija ponovo razbuktala, vlada i savezne pokrajine u petak su pozvale na sveopću primjenu treće doze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 02:41