NITKO NEMA VEĆINU

Francuska ljevica i desnica oglušile se na apel Macrona da pomognu u deblokadi parlamenta

Ako ustraje neće imati apsolutnu većinu. Onda će on biti taj koji blokira Francusku, a ne mi, rekla je socijalistička zastupnica

Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/AFP

Francuske stranke s ljevice i s desnice oglušile su se u četvrtak na poziv predsjednika Emmanuela Macrona da pomognu u deblokadi parlamenta u kojem ni jedna stranka nije na izborima osvojila apsolutnu većinu, te od šefa države traže da pojasni na koje je kompromise spreman kako bi dobio njihovu potporu.

Uoči odlaska na samit EU-a u Bruxellesu, Macron je u srijedu kasno navečer u televizijskom obraćanju kazao da su netom održani parlamentarni izbori iznijeli na vidjelo "duboke podjele" u francuskom društvu.

Isključujući mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva, Macron je čelnike suparničkih stranaka pozvao da razmotre mogućnost koaliranja s njegovim centrističkim savezom ili da daju svoju potporu reformama te pregovaraju o budućim prijedlozima zakona od slučaja do slučaja.

No, politički rivali su to odbacili, vidjevši u tome pokušaj Macrona da okupi ostale oko svojih politika uz tek nekoliko kompromisa.

"Ako i dalje ustraje u svom naumu, neće imati apsolutnu većinu. Onda će on biti taj koji blokira Francusku, a ne mi", rekla je socijalistička zastupnica Valerie Rabault.

Bruno Retailleau, senator iz redova Republikanaca, isključio je bilo kakvo koaliranje, kazavši da Macron ne uživa povjerenje. "Mi smo za pregovore od slučaja do slučaja", rekao je Retailleau.

Louis Aliot, potpredsjednik Nacionalnog okupljanja čelnice Marine Le Pen, trenutno druge najveće stranke u parlamentu, također je odbio Macronov poziv.

Čelnik krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon nazvao je Macronov govor "čušpajzem".

Reakcije stranaka daju malo nade za brzi izlazak iz slijepe ulice, piše agencija Reuters.

Macronovi centristi su na izborima osvojili najviše zastupničkih mjesta, 245 od ukupno 577, ali je za apsolutnu većinu neophodno im je bilo najmanje 289 mjesta.

Na drugom mjestu je ljevičarska koalicija Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) sa 131 mjestom u parlamentu, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvojilo je 89 mjesta, dok će Republikanci, desni centar, imati 61 zastupnika.

Macron je istaknuo da je na izborima njegova stranka dobila najviše mjesta u Narodnoj skupštini, ali bez apsolutne većine i da je njezina odgovornost da se proširi, bilo formiranjem koalicije ili dobivanjem većine od teksta zakona do teksta zakona.

Francuska, koja je zapala u neizvjesnost, nije naviknuta na taj tip scenarija, za razliku od njenih europskih partnera poput Njemačke, što je Macron i istaknuo u svom govoru.

Reuters podsjeća da krajnja desnica i široki ljevičarski savez koji uključuje i krajnju ljevicu nastoje postati glavna oporbena snaga te da bi ovu pat poziciju možda mogli riješiti Republikanci.

Glasnogovornica vlade Olivia Grégoire je kazala da Macron traži da se stranke izjasne u narednih 48 sati, ali da će daljnje konzultacije najvjerojatnije trajati nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:19