RASISTIČKI SKANDAL

Francuska na nogama zbog divljanja radikalnog desničara u parlamentu: ‘Vratite se u Afriku!‘

Moguće sankcije, koje mora potvrditi cijeli parlament, uključuju oduzimanje polovice plaće na nekoliko tjedana

Carlos Martens Bilongo i Gregoire De Fournas

 /Michel Christophe/abaca/Shutterstock Editorial/Profimedia/profimedia/

Mnogi francuski zastupnici zatražili su u petak stroge sankcije za krajnje desnog zastupnika koji je uzviknuo "Vratite se u Afriku!" crnom zastupniku s krajnje ljevice koji je postavio pitanje o imigraciji.

Komentar Gregoirea de Fournasa, zastupnika Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen, na pitanje ljevičarskog zastupnika Carlosa Martensa Bilonga izazvao je u četvrtak žestoke kritike i prekid rada donjeg doma parlamenta.

Centristička vlada, ljevica i mainstream desnica ocijenili su da je riječ o neprihvatljivoj rasističkoj uvredi.

Krajnja desnica tvrdi da Fournas nije ciljao riječi Martensa Bilonga nego migrante koji su u ovom trenutku blokirani na nevladinom brodu na Sredozemnom moru i da u tome nema ničeg lošeg.

"Očito je govorio o migrantima koje nevladine organizacije prevoze brodicama", komentirala je Le Pen na Twitteru u četvrtak.

"Kontroverza koju su izazvali naši politički protivnici... neće zavarati Francuze".

Le Pen je u zadnjih nekoliko godina uspjela u određenoj mjeri ublažiti imidž stranke i uvjeriti birače da se kreće prema konzervativnom mainstreamu.

Mnogi u centrističkoj vladi i na ljevici ocijenili su da Fournasov komentar i reakcija njegove stranke pokazuju "pravo lice" stranke koje se prije promijenilo.

"Gđa. Le Pen još nije rekla tom zastupniku da ode pa je i ona suučesnica u tome", rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Ured Nacionalne skupštine, upravno tijelo parlamenta, odlučit će u petak hoće li Fournas biti sankcioniran. Moguće sankcije, koje mora potvrditi cijeli parlament, uključuju oduzimanje polovice plaće na nekoliko tjedana, a zastupnik bi mogao biti i isključen iz rada parlamenta na dva tjedna.

"Očekujem najstrožu kaznu", rekao je Martens Bilongo za radio RMC. "To je rasistički istup".

"Nikada nisam vidio takvo nasilje i takav šok među našim kolegama u parlamentu", rekao je Franck Riester, ministar za odnose s parlamentom, za radio Europe 1. "Vidio sam zastupnike u suzama. To je pravo lice Nacionalne fronte. Napokon padaju maske. Sankcije moraju biti jako stroge".

De Fournas rekao je u petak za BFM TV da njegove riječi nisu bile namijenjene Martensu Bilongu. "Nisam govorio o zastupniku, nego o brodu", rekao je. "Ne dolazi u obzir da se povučem ili podnesem ostavku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:28