BORBA S COVIDOM-19

Francuska naručila 50.000 kutija lijeka za covid američkog proizvođača Mercka

50.000 kutija ovog lijeka dopremit će se Francuskoj krajem studenog ili u prvim danima prosinca
Olivier Veran
 Eric Piermont/AFP

Francuska je naručila 50.000 kutija tableta protiv covida-19 američkog laboratorija Mercka, rekao je u utorak Olivier Veran, francuski ministar zdravstva dok europske zdravstvene vlasti ispituju taj lijek koji bi mogao biti presudan u suzbijanju epidemije.

"50.000 kutija ovog lijeka dopremit će se Francuskoj krajem studenog ili u prvim danima prosinca, čim lijek izađe iz proizvodnje", rekao je Veran na saslušanju u Senatu.

Merck, koji izvan Sjeverne Amerike zovu MSD kako bi se razlikovao od njemačke kompanije istog imena, izvijestio je početkom listopada o dobrim rezultatima koje pokazuje ovaj antivirusni lijek.

Američki laboratorij, koji je ispitivao lijek na gotovo 800 pacijenata, ali će još objaviti pojedinosti o tome, ističe da molnupiravir upola smanjuje rizik hospitalizacije ako se uzima u ranoj fazi bolesti.

Grupacija je zatražila odobrenje za lijek od američkih i od europskih zdravstvenih vlasti, a potonje su u ponedjeljak izvijestile da počinju ubrzani postupak.

Veran je ipak podsjetio da lijek neće moći biti jedini odgovor na epidemiju, nastojeći na važnosti cijepljenja protiv covida-19.

Cijena lijeka bit će u načelu visoka. Veran nije otkrio vrijednost narudžbe, ali ako se zna da su Sjedinjene Države naručile ove godine 1,7 milijuna kutija za 1,2 milijarde dolara, to bi bilo oko 700 dolara za kutiju.

"Cijepljenje, plus antivirusni lijek, plus monoklonska antitijela, jednako je znatno manji zdravstveni rizik", istaknuo je.

Taj će nas komplet "zaštititi i od epidemijskog vala nove inačice virusa za koju se još ne zna koliku štetu uzrokuje", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 20:37