PREGOVORI

Francuska neće žrtvovati svoje ribare u dogovoru o Brexitu: ‘Nećemo popustiti Britancima‘

Na pitanje postoje li izgledi za postizanje dogovora, rekao je da ne želi priznati neuspjeh pregovora te da ima još nekoliko dana.
Clement Beaune
 Benoit Tessier

Pregovori Velike Britanije i Europske unije o trgovinskom sporazumu nakon Brexita složeni su, a Francuska će se usprotiviti svakom aranžmanu u kojem bi trebala "žrtvovati" svoje ribare, rekao je u utorak francuski ministar europskih poslova Clement Beaune.

"U ribarstvu nema razloga za popuštanje britanskom pritisku. Možemo učiniti određene napore, ali žrtvovanje ribarstva i ribara ne dolazi u obzir", rekao je Beaune za RMC radio, ponovivši da će Francuska staviti veto na svaki sporazum koji smatra "lošim".

Otkako je Britanija napustila Europsku uniju, obje strane traže od one druge da popusti kako bi se sklopio trgovinski sporazum prije nego što prijelazno razdoblje za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a istekne koncem godine.

Visoki izvor iz britanske vlade rekao je u ponedjeljak kako postoje izgledi da se to razdoblje neće stići okončati dogovorom, a dužnosnici EU-a kako je izgledno da su pregovori krenuli unatrag.

Na pitanje postoje li izgledi za postizanje dogovora, Beaune je kazao da ne želi priznati neuspjeh pregovora te da za dogovor ima još nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:08