SUKOB

Francuska optužuje Britaniju da ribare drži kao "taoce" u političke svrhe, Macron prijeti odmazdom

Ribolov i kontrola britanskih voda bila je vruća tema tijekom britanskog referenduma za napuštanje EU-a 2016
Emmanuel Macron
 Bertrand Guay/AFP

Francuska je u srijedu optužila Veliku Britaniju da se igra politike s ribolovnim pravima poslije brexita nakon što su London i otok Jersey odbili izdati dozvole desecima francuskih brodova za ribolov u britanskim teritorijalnim vodama.

Britanija je objavila da je otvorena za daljnje pregovore s brodovima koje je odbila i dodala da oni nisu podnijeli dokaze o ranijem ribarenju u tim vodama koji su potrebni za nastavak ribarenja u zoni od šest do 12 nautičkih milja.

Francuska ministrica za pomorsku politiku Annick Girardin rekla je da Britanija ne poštuje sporazum o brexitu.

"To je novo odbijanje Britanaca da ispune uvjete sporazuma o brexitu unatoč svom poslu koji smo zajedno obavili", priopćila je Girardin.

"Britanci ne bi smjeli uzimati francuski ribolov kao taoca u političke svrhe", rekla je.

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona zaprijetila je odmazdom.

Ribolov i kontrola britanskih voda bila je vruća tema tijekom britanskog referenduma za napuštanje EU-a 2016. Britanski ribari otad optužuju vladu da ih je prodala time što je dopustila međunarodnim brodovima da nastave s ribolovom u britanskim vodama.

Britanija je priopćila da je izdala dozvole gotovo 1700 plovila za ribolov u zoni do 200 nautičkih milja, a izdano je i još 105 dozvola za plovila za ribolov u zoni od šest do 12 nautičkih milja onima koji su ranije operirali u tom području.

Britanija i Francuska rasporedile su ranije ove godine ophodne brodove u vode kod Jerseyja nakon prosvjeda francuskih ribara koji su se bunili da su nepravedno isključeni iz bogatih ribolovnih područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:39