UDOVICA OPTUŽUJE IZRAEL

Francuska otvorila istragu o Arafatovoj smrti: Je li palestinski vođa otrovan radioaktivnim polonijem?

Tunis je sazvao ministarski sastanak Arapske lige posvećen Arafatovoj smrti
 Wikipedia

PARIZ - Francuski sud je otvorio istragu o smrti palestinskog čelnika Yassera Arafata 2004., rekli su tužitelji, nakon tvrdnji njegove supruge da je možda otrovan.

Arafat je umro u pariškoj vojnoj bolnici u studenom 2004., mjesec dana nakon što je zbog narušenog zdravlja zrakoplovom prevezen iz Ramallaha gdje se nalazio više od dvije i pol godine zbog toga što su mu Izraleci onemogućili kretanje.

Tvrdnje o mogućem ubojstvu dugo su pratile njegovu smrt jer su francuski liječnici rekli da ne mogu utvrditi uzrok smrti.

Prošlog je mjeseca Arafatova supruga Suha zatražila od suda u pariškom predgrađu Nanterreu da pokrene istragu o mogućem ubojstvu nakon što je švicarski institut utvrdio postojanje visokih razina radioaktivnog elementa polonija-210 na Arafatovoj odjeći.

Utvrđeno je da je tim materijalom ubijen i bivši ruski špijun Aleksandar Litvinenko u Londonu 2006.

Istražni sudac, koji još treba imenovan, vodit će francusku istragu o mogućem ubojstvu s predumišljajem, rekli su sudski izvori.

Palestinske vlasti planiraju ekshumirati Arafatovo tijelo iz mauzoleja u Ramallahu zbog autopsije a Tunis je sazvao ministarski sastanak Arapske lige posvećen Arafatovoj smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:51