NOVI PROJEKT

Francuska počela s testiranjem digitalnih ‘covid-putovnica‘, neće biti ograničene samo na putovanja

Aplikaciju TousAntiCovid pohraniti će podatke o cijepljenju, testiranju na koronavirus, kontaktima i prisutnosti antitijela
 Piero Cruciatti/AFP

Francuska je postala prva država članica EU koja je započela s testiranjem digitalnih covid-putovnica. Riječ je o europskoj shemi za koju se Bruxelles nada da će omogućiti ljudima lakše putovanje unutar bloka ovog ljeta.

Aplikacija TousAntiCovid, dio državnog programa za traženje kontakata zaraženih, nadograđena je kako bi pohranila podatke poput negativnog rezultata na testu za covid-19 na mobilnim telefonima putnika. Od ovog tjedna testirat će se na putu za Korziku i između francuskih departmana.

Od 29. travnja aplikacija će uključivati i podatke o cijepljenju, prenio je Le Monde. U budućnosti će aplikacija poslužiti i na javnim događanjima poput koncerata, festivala, no ne i u barovima i restoranima.

Ministar za digitalnu tranziciju Cédric O izjavio je da će francusko testiranje biti dio ''ojačanog, konsolidiranog i standardiziranog'' europskog sustava, a već su u tijeku pregovori s nekoliko zemalja i aviokompanija kako bi se sustav uspješno implementirao.

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders rekao je prošlog tjedna kako očekuje da će "digitalni zeleni certifikat" EU biti operativan do 21. lipnja.

Potvrda bi trebala značiti za putnike da neće trebati ići u obaveznu karantenu i omogućit će im da na svojim telefonima pohrane dokaze da su cijepljeni, da su nedavno imali negativan test na koronavirus ili da imaju antitijela nakon opravka od covida-19.

Nadalje, od utorka će svi koji se budu testirali na koronavirus dobiti i digitalnu potvrdu porukom ili e-mailom koju će moći pohranili u aplikaciju TousAntiCovid. Aplikacija će generirati siguran QR kod koji sadrži niz podataka uključujući ime putnika, datum kad su se testirali ili cijepili te podatke o nadležnom liječniku ili laboratoriju.

Nekoliko država članica EU razvija slične sustave. Danska je prošli tjedan započela ispitivanje svojih Coronapasa, a Nizozemska testira shemu pod nazivom Back to Live koja omogućava ljudima da prisustvuju live događanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:28