COVID-PROPUSNICE

Francuska policija u nadzoru provođenja mjera: ‘Krećemo s edukativnim pristupom, u idućoj fazi s kaznenim‘

Propusnicu je obavezno imati pri ulasku u kafiće i restorane, bolnice, ali i međugradske vlakove
Policija nadzire provođenje mjera u Parizu
 Jutarnji

Policija je u Parizu započela s novim inspekcijama. Nadziru ugostiteljske objekte nakon proglašenja mjera zabrane ulaska u kafiće, barove i restorane bez važeće covid-propusnice. Policija će u početku imati blagi pristup, kako je najavio ministar unutarnjih poslova, no ne budu li provodili mjere, čekaju ih stroge kazne.

Za prvi prijestup ugostitelji dobivaju upozorenje, a uhvati li ih policija da i dalje ne poštuju mjere, zatvaraju im objekt na sedam dana. Ako još dvaput odbiju provoditi mjere, čeka ih i jednogodišnja kazna zatvora.

Policajka Mirella Sitot kazala je kako "ovoga tjedna policija blago nadzire ugostitelje, s naglaskom na edukativni pristup." Razgovaraju s njima kako bi stekli dojam o tome koliko se revno provode mjere te imaju li problema s gostima. "Tražimo ih da nam pokažu da imaju preuzete aplikacije za očitavanje propusnica. Ispitujemo ih jesu li naišli na bilo kakve poteškoće. U drugoj fazi krećemo s kaznenim pristupom."

Bez obzira na kazne, polovica ugostitelja koje je intervjuirala agencija Reuters kazala je kako mjere neće provoditi.

Covid-propusnice u ugostiteljstvu, bolnicama i međugradskim vlakovima na snazi će biti sve do polovice studenog, kad će vlasti odrediti nove mjere. Odluka o uvođenju propusnica uvedena je nakon što je tamošnje ministarstvo zdravstva objavilo podatak da je na intenzivnoj skrbi u bolnicama u srpnju od svakih deset osoba njih devet bilo necijepljeno.

Osobe koje su zaposlene u zdravstvenom sustavu moraju se cijepiti.

Iako većina Francuza podržava mjere, s njima se ipak ne slaže dobar dio građana. Zbog toga svakog vikenda u posljednjih mjesec dana prosvjeduju diljem zemlje kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i izrazili mišljenje kako mjere ograničavaju njihove građanske slobode.

Predsjednik Macron ustraje u svojoj odluci, a policija će neprestano vršiti nadzor na svim mjestima na kojima je potrebno imati covid-propusnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:10