ISTRAGA

Francuska policija u Ukrajini istražuje ratne zločine počinjene u okolici Kijeva

Rusko ministarstvo obrane reagiralo je ocijenivši da "ne treba očekivati objektivnu istragu" francuske policije
 Sergei SupinskyY/AFP

Francuski policajci doputovali su u Lavov na zapadu Ukrajine, kako bi s ukrajinskim kolegama sudjelovali u "istrazi o ratnim zločinima počinjenim u okolici Kijeva", priopćio je u ponedjeljak francuski veleposlanik u Ukrajini.

Ovo je prvi strani tim koji pruža takvu pomoć, objavio je na Twitteru veleposlanik Etienne de Poncins.

"Ponosan sam što u Lavovu dočekujem pripadnike tehničkog i forenzičkog odjela policije koji su došli kako bi s kolegama sudjelovali u istrazi ratnih zločina počinjenih u blizini Kijeva", napisao je. "Već sutra izlaze na teren".

"Solidarnost", napisao je Poncins, dodajući emotikone francuske i ukrajinske zastave. Tvit je preveden na ukrajinski.

"Tehnička ekipa ministarstva unutarnjih poslova koja će ukrajinskim vlastima pomoći u identifikaciji žrtava i u prikupljanju dokaza, stigla je jutros u Ukrajinu", piše u zajedničkom priopćenju francuskog ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa i vanjskih poslova.

"U dogovoru s ukrajinskim vlastima moći će sudjelovati i u istrazi Međunarodnog kaznenog suda", pišu.

Rusko ministarstvo obrane reagiralo je ocijenivši da "ne treba očekivati objektivnu istragu" francuske policije zbog "pristranosti tih 'stručnjaka' ".

Rusko ministarstvo čak sumnja da je njihova zadaća "sakriti brojne ratne zločine" koje su, tvrdi Moskva, počinile ukrajinske snage i "izmisliti optužbe protiv ruskih postrojba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 14:56