SLIJEDE REZOVI

Francuska: Povjerenje novom premijeru

France's newly appointed Prime minister Manuel Valls addresses members of the parliament after delivering his domestic policy speech, on April 8, 2014 at the French national assembly in Paris. The speech will determine the future direction of the country, followed by a vote of confidence. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
 ERIC FEFERBERG/AFP / ERIC FEFERBERG

PARIZ – Zastupnici Donjeg doma francuskog parlamenta (Assemblée Nationale) izglasali su u utorak kasno poslijepodne povjerenje novom francuskom premijeru Manuelu Vallsu, kojega je imenovao predsjednik François Hollande nakon katastrofalnog poraza vladajućih socijalista na nedavnim lokalnim izborima. Nova reformirana i bitno reducirana Vlada u odnosu na Vladu bivšeg premijera Jean-Marca Ayraulta dobila je povjerenje ukupno 306 zastupnika, dok se protiv izjasnilo 239 zastupnika.

U 47-minutnom govoru koji je prethodio glasovanju zastupnika francuski premijer Valls najavio je mnoge promjene prije svega u gospodarskom smislu zemlje koju opterećuje gotovo nikakav gospodarski rast i visoka stopa nezaposlenosti. Novi je premijer najavio rebalans državnog proračuna prije ljeta te dodatne proračunske uštede od 50 milijardi eura prije svega kroz rezanja u socijali i zdravstvu.

U očitom zaokretu od dosadašnje politike socijalista, koju su u protekle dvije godine, uglavnom obilježili visoki porezi i neučinkovite gospodarske mjere, Valls je najavio neke mjere probiznis politike smanjenja poreza za tvrtke i poreza na osobne prihode. Porezne olakšice za kućanstva s niskim primanjima te rasterećenja izdvajanja za tvrtke za radnike na «minimalcu» koji će nakon provođenja mjera godišnje zarađivati 500 eura neto više.

Ukupno do 2017. godine odnosno do kraja petogodišnjeg mandata ova vlada predvidjela je pet milijardi eura smanjenja poreznih izdvajanja te razne pomoći kućanstvima s niskim prihodima. Valls je najavio i mjere koje bi trebale rezultirati smanjenjem visoke stope nezaposlenih koja se u Francuskoj kreće oko 11 posto, poput smanjenja mjesečnih izdvajanja za radnike već od siječnja 2015. te smanjenja troškova rada koji su među najvišima u Europi.

«Vlada je odlučna ispuniti očekivanja građana, i provesti plan koji je postavio predsjednik Hollande. Povećanje gospodarskog rasta, porast zaposlenih i kupovne moći naši su prioriteti "poručio je odlučno novi francuski premijer Manuel Vall u govoru kojim očekivano «nikoga nije zaboravio obuhvatiti». No, to i ne čudi s obzirom da su najveće odlike ovog bivšeg PR-ovca i direktora komunikacija, upravo njegove retoričke i govorničke sposobnosti.

51-godišnji Manuel Valls u vladi je bivšeg premijera Ayraulta bio ministar unutarnjih poslova i najpopularniji političar u zemlji koji je vrlo često zbog svojih stavova posebno prema ilegalnoj imigraciji bio popularniji među strankama desnice, nego u redovima vlastite stranke zbog čega je i zaradio nadimak «Sarkozy ljevice». Upravo zbog svojih tvrdih stavova i navodno vrlo teškog karaktera, dvoje je ministara nakon Vallsova imenovanja, podnijelo ostavke na mjesta u Vladi, a do posljednjeg je trenutka bila i neizvjesna potpora francuskih ekologa - tradicionalnih partnera francuskih socijalista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:53