POJAČALI NAPORE

Francuska štiti cijene pet tisuća proizvoda ili četvrtinu ponude u supermarketima

Italija, Velika Britanija i više drugih europskih zemalja uvele su porez na ekstraprofit velikih energetskih kompanija

Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/Afp

Francuski ministar financija Bruno Le Maire pozdravio je u utorak odluku naftnoga giganta TotalEnergies da zamrzne cijene goriva na maksimalnih 1,99 eura po litri do 31. prosinca i dulje, pozivajući druge kompanije da se pridruže borbi protiv rasta troškova života.

Francuska vlada je pojačala napore da smanji cijene hrane i prijevoza kako bi olakšala poduzećima i potrošačima, prenio je Reuters. Francuski ministar financija postigao je prošlog mjeseca sporazum s najvećim trgovačkim lancima da smanje cijene za 5000 proizvoda robe široke potrošnje koji se svakodnevno koriste. Ministrica energije Agnés Pannier-Runacher je u utorak razgovarala s vlasnicima benzinskih crpki. Teret inflacije mora biti podijeljen, poručio je ministar financija, ističući da će uvesti porez na ekstraprofit za tvrtke koje upravljaju autocestama. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Intermarchéa, koji su najavili da će oni na svojim benzinskim crpkama do kraja ove godine jednom mjesečno prodavati gorivo po nabavnim cijenama, petkom i subotom.

Italija, Velika Britanija i više drugih europskih zemalja uvele su porez na ekstraprofit velikih energetskih kompanija, zabrinute za povećanje troškova života, prenosi Reuters. Vlada u Parizu je 31. kolovoza objavila da će udvostručiti broj proizvoda sa zaštićenom cijenom u supermarketima na 5000 nakon što je objavljeno da je inflacija premašila 11 posto. Ministar financija je kritizirao velike multinacionalne kompanije, među njima Nestle, Unilever i PepsiCo, što ne čine dovoljno da pomognu potrošačima. Dogovor o ograničenju rasta cijena postignut je s proizvođačima i distributerima kako bi se zaustavila spirala rasta cijena hrane. Dogovor se odnosi na proizvode koji čine četvrtinu uobičajene ponude na policama supermarketa. U lipnju je Le Maire objavio da je postignut dogovor sa 75 najvećih prehrambenih tvrtki, da bi prije dva tjedna ministar upozorio da će se provjeravati drže li se dogovorenog i izricati sankcije.

Nakon što je objavljeno da se zemlja suočava s najvećim porastom troškova života u 60 godina, lani je u Velikoj Britaniji premijer Rishi Sunak lansirao paket mjera za pomoć građanima zbog povećanih troškova života u iznosu od 19 milijardi funti za dvogodišnje razdoblje. Oko sedam milijuna kućanstava s nižim prihodom dobilo je po 1550 funti pomoći.

Njemačka će do 2025. godine za mjere pomoći građanima pogođenima rastućim troškovima života izdvojiti 135 milijardi eura, izračunao je njemački IFO institut. U taj iznos nije uračunato ograničenje rasta cijena struje i plina. Za razne mjere pomoći vlada je iz proračuna lani izdvojila 33,3 milijarde eura, te 49 milijardi u 2023. i 52,2 milijarde u 2024. godini, prenijela je dpa. To sve skupa odgovara iznosu od 3,8 posto njemačkog BDP-a. Nijemci su ograničili rast cijena struje i plina, radnicima je lani isplaćen energetski dodatak u neto iznosu od 10,4 milijarde eura, umirovljenicima šest milijardi eura, a 2,7 milijardi eura otišlo je za povećanje neoporezive osnovice. Uz opsežno porezno rasterećenje građana, povećane su naknade za stanovanje, dječji doplatak i socijalna pomoć, koja se sad zove Bürgergeld. Od 1. siječnja ove godine roditeljima se direktno na račun isplaćuje po 250 eura za svako dijete, penzioneri i penzionerke su dobili jednokratno 300 eura za troškove grijanja, a studenti po 200 eura. Oni s niskim plaćama mjesečno dobivaju 370 eura kao pomoć za plaćanje stanarine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:55