POPUŠTANJE

Francuska ublažava epidemiološke mjere zbog pandemije covida od 19. svibnja

Strani turisti sa "zdravstvenom propusnicom" moći će ući u Francusku od 9. lipnja
Emmanuel Macron
 Ludovic Marin/AFP

Francuska će početi ublažavati policijski sat i dopustiti kafićima i restoranima rad na terasama od 19. svibnja, piše u četvrtak regionalni list dok predsjednik Emmanuel Macron nastoji pronaći izlaz zemlje iz trećeg lockdowna.

Macron, koji je pod pritiskom poslovnih grupa i javnosti da ponovno pokrene gospodarstvo, najavio je u intervjuu za regionalne novine plan otvaranja Francuske koja je zatvorena već mjesec dana koji će se provoditi u više faza.

Plan predviđa da se početak policijskog sata pomakne s 19 na 21 sat od 19. svibnja pa na 23 sata od 9. lipnja prije potpunog ukidanja 30. lipnja.

Muzeji, kina i kazališta moći će se ponovno otvoriti 19. svibnja. Strani turisti sa "zdravstvenom propusnicom" moći će ući u Francusku od 9. lipnja, prema rasporedu koji su objavile Quest France i druge novine.

Elizejska palača odbila je komentirati plan prije objave cjelovitog Macronovog intervjua u regionalnom listu.

Plan je privremen i otvaranje bi se moglo odgoditi od regije do regije ovisno o popunjenosti jedinica intenzivne njege ili više od 400 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, objavio je list Le Parisien.

Glavni indikatori covida-19 u Francuskoj pokazali su neke znakove poboljšanja u srijedu. Francuska u tjedan dana prosječno ima 27.366 novih zaraza u usporedbi s 38.000 zaraza dnevno kad se zemlja tek zatvorila.

Francuska je od početka pandemije potvrdila 5,57 milijuna slučajeva koronavirusa i 103.947 umrlih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:25