SKRENULI POGLEDE

Francuska učiteljica strahuje za svoj život jer je djeci pokazala remek-djelo iz 17. stoljeća

Cesarijeva slika koja visi u Lovreu prikazuje božicu i četiri nimfe potpuno gole

Cesari Giuseppe - Dijana and Akteon

 Art Collection/Alamy/Alamy/Profimedia/Art Collection/alamy/alamy/profimedia

Francuski ministar obrazovanja Gabriel Attal posjetio je školu u kojoj učenici odbijaju pogledati sliku iz 17. stoljeća koja prikazuje gole žene. Nekoliko učenika prvog razreda srednje škole, pretežito muslimana, tvrdi da ih je uvrijedio rad talijanskog slikara Giuseppea Cesarija, piše BBC.

Učenici su osim toga rekli da je njihova profesorica imala rasističke i islamofobične komentare što je škola demantirala. Profesori u školi Jacques-Cartier u Issouu, blizu Pariza, odbili su raditi kao odgovor na incident.

Slika o kojoj je ovdje riječ nosi naslov Dijana i Akteon, potječe iz doba renesanse i prikazuje mitsku scenu iz Metamorfoza rimskog pjesnika Ovidija. Prema priči lovac Akteon iznenadi božicu Dijanu koja se kupa sa svojim nimfama.

Cesarijeva slika koja visi u Lovreu, prikazuje božicu i četiri nimfe potpuno gole, a profesorica je učenicima sliku pokazala 7. prosinca.

- Učenici su skrenuli pogled, osjećali se uvrijeđeno i rekli da su šokirani, tvrdi Sophie Vénétitay, glavna tajnica sindikata nastavnika Snes-FSU. Prema nekim od izvješća, roditelji su pisali ravnatelju tvrdeći da je njihov sin bio spriječen izraziti se u kasnijoj raspravi.

Vénétitay je rekla kako je incident podsjeća na brutalno ubojstvo Samuela Patyja, učitelja povijesti i geografije, koji je ubijen prije tri godine nakon što je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda. Francuske vlasti vjeruju da su neistinite glasine potakle 18-godišnjeg čečenskog izbjeglicu da ga ubije.

Attal je rekao novinarima da će protiv učenika biti pokrenut disciplinski postupak. Nakon višednevnog prekida u utorak je ponovno počela nastava u školi. Osoblje u školi Jacques-Cartier odbilo je podučavati nakon incidenta, a ministar je poručio kako profesori imaju njegovu punu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:09