SLIJEDE NOVE MJERE?

Francuska vlada: ‘Delta varijanta mogla bi uništiti ljeto, opasna je i brza‘

Ubrzanje kampanje cijepljenja bio bi najbolji način da se izbjegne novo ograničavanje kretanja i druženja
Olivier Veran, francuski ministar zdravstva
 Bertrand GUAY/various sources/AFP

Visoko zarazna delta varijanta sad predstavlja oko 40 posto novih covid-19 zaraza u Francuskoj, upozorio je u srijedu glasnogovornik vlade Gabriel Attal i rekao da bi četvrti val mogao ugroziti ljeto.

Attal je rekao da bi ubrzanje kampanje cijepljenja bio najbolji način da se izbjegne novo ograničavanje kretanja i druženja i pozvao sve neodlučne da se cijepe.

Udio ove varijante udvostručio se svaki tjedan u prošla tri tjedna, od 10 posto infekcija prije tri tjedna, na 20 posto prošlog tjedna i 40 posto ovog tjedna, rekao je.

"Ova varijanta je opasna i brza i gdje god se pojavi, može uništiti ljeto", rekao je Attal na konferenciji za novinare.

Dodao je da se stanje brzo pogoršava u pokrajini Ile-de-France oko Pariza, a stopa zaraze oko glavnog grada gotovo se udvostručila prošlog tjedna.

"Primamo sve više znakova upozorenja i mogli bismo doživjeti jednaku putanju kao neke susjedne zemlje", istaknuo je Attal.

Slučajevi u Britaniji u velikom su porastu, dok su vlasti Španjolske i Portugala zbog ubrzanja zaraza bile prisiljene uvesti nove restrikcije.

Ministri će se sastati u ponedjeljak na razgovorima o četvrtom valu, a vlada razmatra moguće scenarije, uključujući obvezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike.

"Ne želim stigmatizirati niti jednu profesiju. Cijepljenje nije kazna, već prilika. Želim da se o tome vodi rasprava bez strasti", rekao je ministar zdravstva Olivier Veran na početku sastanka s predstavnicima zdravstvenih radnika u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 12:22