RASTU CIJENE

Francuska vlada najavljuje da će isplatiti jednokratne vaučere kako bi pomogla građanima platiti struju

Kućanstvima diljem Europe prijete mnogo veći računi za struju ove zime zbog globalnog porasta veleprodajnih cijena struje i plina
Jean Castex 
 Thomas Samson/AFP

Francuska vlada planira jednokratno isplatiti po 100 eura 5,8 milijuna kućanstava koja primaju vaučere za energiju kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju, najavili su iz ureda premijera.

Premijer Jean Castex objavit će tokom dana da će pogođena kućanstva automatski primiti isplatu u prosincu, priopćeno je u srijedu iz premijerova ureda.

Kućanstvima diljem Europe prijete mnogo veći računi za struju ove zime zbog globalnog porasta veleprodajnih cijena struje i plina.

Udruge za zaštitu potrošača upozorile su da bi poskupljenje moglo značiti "energetsko siromaštvo" za najranjivije društvene skupine u Europi.

Cijene struje rastu u posljednje vrijeme u mnogim zemljama zbog pojačane potražnje za prirodnim plinom i poskupljenja dozvola za emisiju štetnih plinova.

Proteklih su tjedana cijene struje na fizičkom tržištu dosegnule rekordnih 154,16 eura po megavat-satu, prema španjolskom tržišnom operateru OMIE.

Španjolska vlada usvojila je zato u utorak paket kriznih mjera kako bi obuzdala visoke cijene struje i plina, najavljujući ograničenje poskupljenja plina i zarade elektroenergetskih kompanija.

Neprihvatljivo je da elektroenergetske tvrtke profitiraju na povišenim tržišnim cijenama električne energije, izjavio je premijer Pedro Sanchez za državnu televiziju TVE.

„Oduzimat ćemo izvanrednu dobit energetskim tvrtkama... i preusmjeriti je potrošačima", rekao je premijer, dodavši kako će se posebna naknada za struju smanjiti s 5,1 na 0,5 posto.

Madrid očekuje da će ograničenjem zarade proizvođača struje iz obnovljivih izvora na naglom rastu cijena struje građanima u idućih šest mjeseci preusmjeriti oko 2,6 milijardi eura.

Vlada paralelno planira do kraja godine na dražbi prodati dozvole za emisiju ugljika u vrijednosti 900 milijuna eura, dodavši da prihod namjerava upotrijebiti za smanjenje računa.

Najavili su i da će ograničiti rast reguliranih cijena plina u trećem tromjesečju na 4,4 posto, u usporedbi s prognoziranih 28 posto.

Ministrica energetike Teresa Ribera rekla je kako će mjera ostati na snazi ​​do kraja ožujka iduće godine, kada bi se cijene plina trebale stabilizirati paralelno smanjenju potrošnje na kraju zime.

Kako bi se zaštitili ranjivi potrošači, Ribera je najavila i da će zabrana blokade priključaka potrošačima koji nisu platili račune biti produljena sa sadašnja četiri na 10 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 06:09