NAJTEŽA OBUKA

Francuska vojska intenzivno se sprema za veliki sukob: ‘Ovo je kamp veći od Pariza, tu vidite što je zapravo rat!‘

Po završetku obuke vojnici dobivaju ocjenu od jedan do pet: ‘Nikad nismo dali peticu. Pa znate li kako glasi moto Legije stranaca?‘

Ilustrativna fotografija

 Joel Saget/Afp/Profimedia

Francuske trupe, koje su se proteklih desetljeća borile protiv pobunjenika u državama kao što su Mali i Afganistan, sad se intenzivno pripremaju za "sukob visokog intenziteta protiv neprijatelja koji im može parirati". Iako časnici nisu imenovali potencijalne neprijatelje, vrlo vjerojatno mislili su na sile u rangu Rusije.

- Neprijateljstva u Ukrajini vratila su rat punog opsega na kontinent - izjavio je pukovnik Axel Denis, koji u Mailly-le-Campu u istočnoj Francuskoj vodi centar za borbenu obuku (CENTAC).

- Svijet nam je otkrio svoju pravu prirodu - on je nestabilan, opasan i nisu nam svi prijatelji. Zato sad radimo na kulturi pripravnosti, moramo biti spremni u kratkom roku, a CENTAC je jedino mjesto u Francuskoj na kojem možete vidjeti kakav je rat zapravo - rekao je za Politico.

Naime, uvjeti za obuku trupa u CENTAC-u vrlo su slični stvarnom bojnom polju. Ondje se reproduciraju zvuk, toplina i svjetlo topničke paljbe, posvuda su razbacane lažne mine, a radiokomunikacije se mogu prekinuti bez prethodne najave.

Ovaj kamp površine 120 četvornih kilometara, što ga čini većim od Pariza, jedinstven je u Francuskoj. To je i jedino mjesto gdje različite jedinice francuske vojske - pješaštvo, oklopništvo, topništvo i inženjerija - koje su inače razbacane po cijeloj zemlji, mogu zajedno vježbati. CENTAC je također jedina lokacija na kojoj je 20-ak tenkova Leclerc u akciji tijekom cijele godine.

Dok traje obuka, raspoloženje u sjedištu CENTAC-a prilično je mračno. Naime, tijekom ažuriranja statusa, časnici objavljuju da je neprijatelj uspio uništiti njihova oklopna vozila. Završna vježba traje 96 sati. Vojnici u prosjeku spavaju četiri sata, obično u neudobnim vojnim vozilima. Osim toga, moraju se kretati svakih pet minuta ili će se suočiti s (lažnim) eksplozijama.

- Ako je njihova reakcija neprimjerena, slijedi kazna. To je fizički sukob, ali iznad svega, radi se o želji da se izdrži, da se bori, da se dominira - kaže pukovnik Axel Denis.

image

CENTAC u Mailly-le-Campu u istočnoj Francuskoj

Joel Saget/Afp/Profimedia/Joel Saget/afp/profimedia

Vojnici također uče raditi s kartama kako bi bili spremni za situacije na bojnom polju gdje su mreže ometane od strane neprijatelja.

- Pametni telefoni i društvene mreže prava su prijetnja za vojnike. Protivničke snage imaju alate za otkrivanje signala i pucaju topništvom na otkrivene lokacije. Jedan kapetan izgubio je cijeli tim zbog pametnog telefona - rekao je potpukovnik Vincent (njegovo prezime ostaje tajno iz sigurnosnih razloga), šef ureda za koordinaciju i upravljanje kampom.

Po završetku obuke vojnici dobivaju ocjenu od jedan do pet: - Nikad nismo dali peticu. Pa znate kako glasi moto francuske Legije stranaca - teška obuka, lak rat - kaže potpukovnik Vincent.

Nakon desetljeća vojnih operacija u Africi, Francuska se sve više usredotočuje na istočni dio Europe.

- Naše oružane snage moraju biti vjerodostojne. Nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, ali dio smo iste koalicije, a to dolazi s obvezama. Pojam vjerodostojnosti u kolektivnoj obrani, posebice u NATO-u, ključan je - rekao je u siječnju zapovjednik kopnene vojske, general Pierre Schill.

Glavna lekcija iz Ukrajine, kažu časnici CENTAC-a, je izbjegavanje frontalnih napada koji rezultiraju velikim brojem žrtava i ne uspijevaju potisnuti neprijatelja natrag. Zato pješaštvo, oklopništvo, inženjerstvo i topništvo, integrirani s novom tehnologijom poput bespilotnih letjelica, moraju besprijekorno surađivati.

- Rat u Ukrajini pojačao je važnost kombinirane borbe. To je jedini način borbe - rekao je potpukovnik Vincent.

Vojske koje nisu u stanju kombinirati tenkove, topništvo i pješaštvo u ogromnoj su opasnosti, što je dokazala i situacija na bojištu u Ukrajini.

- U Ukrajini je dramatično to što imate tenkove koji djeluju sami - i stoga više uopće ne djeluju - objašnjava pukovnik Axel Denis.

A upravo je nemogućnost koordinacije jedan od razloga zašto ni Ukrajina ni Rusija nisu uspjele probiti dobro pripremljenu obranu koja sad dominira na više od 1000 kilometara bojišnice.

- Ruske oružane snage nisu adekvatno obučene i nemaju dovoljno resursa za kombinirano naoružanje - izvijestila je Udruga američke vojske. Slično je i s Ukrajinom, ali njihovi vojnici sad barem prolaze opsežnu obuku na Zapadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:24