EKOLOŠKA MJERA

Francuska zabranjuje vanjske grijalice u barovima: ‘Time grijete ulicu!‘

Novi propis će stupiti na snagu tek nakon zime jer je ugostiteljstvo jako pogođeno krizom povezanom s koronavirusom
Instaliranje grijalice za terasu u baru u Parizu
 Pierre Verdy

Francuska vlada je objavila nove mjere za zaštitu okoliša koje uključuju i zabranu vanjskih grijalica u kafićima i barovima, piše BBC.

Ministrica ekologije Barbara Pompili, kazala je da je grijanje i hlađenje vanjskih prostoora 'ekološka aberacija'.

No zabrana će stupiti na snagu tek nakon ove zime s obzirom da su ugostiteljski objekti teško pogođeni Covidom-19.

Osim ovoga, svi grijani ili hlađeni javni prostori morat će držati vrata zatvorenima kako bi se izbjeglo prosipanje energije.

Pompili je kazala i kako je posve pogrešno da trgovine i kafići 'rashlađuju ulicu' tijekom ljeta time što vrata drže otvorenima samo kako bi svojim kupcima prištedjeli jedno otvaranje vrata.

'Isto tako, ni terase se ne bi trebale grijati zimi kako bi ljudima moglo biti toplo dok piju kavu na otvorenom.'

U Parizu i okolici čak 75 posto kafića i restorana imaju grijane terase. No neki su francuski gradovi već zabranili grijane terase, dok je gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, odbila to učiniti kazavši da bi to bio prevelik udarac za poslovanje.

Barbara Pompilli kazala je da će dužnosnici ministarstva razgovarati s vlasnicima ugostiteljskih lokala kako bi pronašli način kako što bezbolnije implementirati ove mjere nakon zime.

Pompili je na dužnost imenovao premijer Jean Castex koji je obećao ulaganje od 20 milijuna eura u investicije povezane s očuvanjem klime kao dio 100 milijuna vrijednog paketa mjera pomoći ekonomiji kako bi se oporavila od koronavirusa.

Mjere koje je najavila Pompili predložene su na Građanskoj konvenciji o klimi koja ima 150 slučajno odabranih članova, a koju je prošle godine formirao predsjednik Emmanuel Macron.

Mjere uključuju i osnivanje dva parka prirode i jednog nacionalnog prirodnog rezervata.

Vlasnici zgrada bit će poticani da poboljšaju izolaciju u svojim zgradama te će im se zabraniti instalacija novih peći na ugljen i lož-ulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:11