‘NEPODNOŠLJIVO NASILJE‘

Francuske ulice izgledaju kao ratna zona, Macron sazvao krizni sastanak: ‘Napali su i policijske postaje‘

Je li policajac reagirao pretjerano i je li ovo bio zločin iz rasističkih predrasuda glavna je nit koja je zapalila prosvjednike
 Kenzo Tribouillard/Afp

Zapaljene olupine automobila, izgoreno smeće i barikade, francuske ulice danima izgledaju kao ratna zona zbog bijesa koji je zavladao nakon što je policajac pucnjem iz vatrenog oružja usmrtio 17-godišnjaka tijekom prometne provjere u pariškom predgrađu Nanterre.

image
Kenzo Tribouillard/Afp

U četvrtak je francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao krizni sastanak vlade opisujući drugu noć nasilja kao "neopravdanu". Prosvjednici su bacali vatromet na policiju, palili automobile i javne zgrade u predgrađima Pariza, Dijona, Amiensa, Lyona i Toulousea. Oko Lyona lokalni mediji izvijestili su kako su prosvjednici zapalili kante za smeće, skutere za iznajmljivanje i postavili barikade. Gradske vijećnice su zapaljene u Garges-lés-Gonesseu u blizini Pariza i Mons-en-Barœulu u sjevernoj Francuskoj. Napadnute su i policijske postaje u gradovima oko Pariza, uključujući Trappes, Gennevilliers i Meudon.

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin, objavio je da je 150 ljudi uhićeno u "noći nepodnošljivog nasilja nad simbolima republike: gradske vijećnice, škole, policijske postaje su spaljene ili napadnute". Oko 2000 pripadnika interventne policije bilo je raspoređeno u Parizu i okolici u srijedu navečer, a u strahu od još strašnijeg scenarija najavljeno je da će u noći s četvrtka na petak biti raspoređeno još 40.000 pripadnika policije.

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Dječak Nahel, vozač dostave, ubijen je hicem iz vatrenog oružja tijekom prometne kontrole u utorak ujutro. Isprva se činilo da je policija lagala o okolnosti ubojstva izvijestivši da je dječak jurio na policajca automobilom, zbog čega je on pucao. Međutim društvenim mrežama kruži videosnimka koja pokazuje drugačiji scenariji. U videu policajci s uperenim pištoljem u vozača ispituju. Nije poznat tijek razgovora protagonista, međutim vidljivo je kako se vozač žutog Mercedesa kreće velikom brzinom, u akciji koja se čini kao bijeg. Policajac ispucava metke, pri čemu se vozač fatalno zabija u stup. Tinejdžer je preminuo uslijed rane od metka u prsima unatoč hitnoj intervenciji. Policajac je trenutačno u pritvoru zbog optužbe za ubojstvo te je istraga u tijeku.

Odvjetnica obitelji Yassine Bouzrou izjavila je kako je obitelj podnijela "kaznenu prijavu protiv policajca za ubojstvo, sudioništvo u ubojstvu i lažno svjedočenje".

image
Zakaria Abdelkafi/Afp

Njegova majka objavila je na Instagramu video u kojem kaže: "Dao mi je veliki poljubac i rekao mi da me voli, rekla sam mu da se čuva. Izašli smo iz kuće u isto vrijeme i otišli u McDonald‘s, zatim sam otišla na posao kao i svi. Sat kasnije moj sin je upucan. Što sad da radim? On mi je bio sve, a taj kurvin sin ga je upucao".

Je li policajac reagirao pretjerano i je li ovo bio zločin iz rasističkih predrasuda glavna je nit koja je zapalila prosvjednike. Ubijeni Nahel M. bio je rođeni Francuz, alžirskog porijekla. Nemiri su otvorili bolnu ranu povijesti nemira u francuskim predgrađima, poznatijim kao banlieu, za koje se krive loša integracija, islamofobija i rasizam. U 2005. smrt dvojice dječaka koji su se skrivali od policije u električnoj trafostanici u pariškom predgrađu Clichy-sous-Bois izazvala je nemire i tromjesečno nacionalno izvanredno stanje. U Francuskoj je tada zapaljeno više od 9000 vozila, a tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy je dodatno zapalio javnost riječima da se "predgrađa moraju počistiti usisavačem Kärcher". Nemiri su izbili i dvije godine kasnije, nakon što je policija usmrtila dva tinejdžera na skuteru. I tada je preko 300 automobila zapaljeno.

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Bojeći se ponovljenog scenarija, Macron je u srijedu pozvao na smirivanje situacije u rijetkoj kritici policije. "Imamo adolescenta koji je ubijen. To je neobjašnjivo i neoprostivo. Ništa ne opravdava smrt mladog čovjeka". Njegova premijerka Elizabeth Bourne potvrdila je riječi mnogih političara koji smatraju da ništa ne "opravdava nasilje", ali da je napad na simbole Republike i javne objekte "neprihvatljiv".

image
Zakaria Abdelkafi/Afp

Nitko ne spori da je odbijanje zaustavljanja na prometnoj kontroli težak prekršaj. Međutim, Nahel je druga osoba ove godine koja je ubijena tijekom prometnog zaustavljanja. U 13 prilika prošle godine francuska je policija ustrijelila putnike u automobilima u takvim situacijama. Pozivajući se na službene statistike, dnevni list Le Monde izvijestio je da je godišnji broj policijskih pucnjava na vozila u pokretu u porastu. Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da se broj policijskih pucnjava povećao od izmjene zakona iz 2017. kojom je proširen okvir kada policajci mogu koristiti vatreno oružje. Većina žrtava bili su crnci ili arapskog podrijetla. To snažno sugerira da nešto nije u redu.

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Javni strah da će i ovi neredi trajati više od još jedne noći je očit. Zemlja je u stalnom stanju revolta jer, osim nemira na ulicama, u sljedećih 36 sati očekuju se i oni u zraku. Započinje još jedan u nizu 36-satnih štrajkova kontrolora leta zbog Macronove mirovinske reforme. Štrajk je prizemljio zrakoplove u zračnim lukama, a putnici koji lete preko francuskog zračnog prostora se upozoravaju na otkazivanje letova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:02