NOVI UDARAC

Francuski antimonopolski regulator kaznio Google s 500 milijuna eura jer nisu poštivali nekoliko sudskih odluka

Dobili su kaznu zbog toga što ‘nisu vodili odgovarajuće pregovore s izdavačima o primjeni srodnih prava i naknadi za uporabu sadržaja‘
Google, logo
 Lionel Bonaventure/AFP

Francuski antimonopolski regulator kaznio je Google s 500 milijuna eura zbog nepoštivanja nekoliko sudskih naloga izdanih u travnju prošle godine, kaže se u priopćenju objavljenom u utorak na web stranici regulatora.

Agencija France-Presse piše da je kazna izrečena zbog toga što "korporacija nije vodila odgovarajuće pregovore s izdavačima o primjeni srodnih prava i naknadi za uporabu sadržaja".

"Kada regulator izdaje naloge, tvrtke ih moraju pažljivo provoditi. U ovom se slučaju to nije dogodilo", rekla je šefica francuskog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja Isabelle de Silva.

U travnju prošle godine Europska unija odobrila je direktivu koja pojačava provedbu zakona o autorskim pravima prilikom objavljivanja na internetu. Ta direktiva između ostalog jača položaj izdavača omogućujući im naplatu uporabe njihova sadržaja na internetskim platformama. Istodobno, dopušta slobodno objavljivanje linkova na članke i druge medijske materijale.

Krajem srpnja 2019. godine na temelju direktive u Francuskoj je usvojen zakon o srodnim pravima u interesu novinskih agencija i urednika medija. Prema tom zakonu, prenositelji vijesti, društvene mreže i druge internetske platforme moraju platiti naknadu medijima za objavljivanje njihovih materijala prema posebnom ugovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 02:38