KORAK DO REFERENDUMA

Francuski donji dom glasao da u ustav uđe borba za očuvanje okoliša i bioraznolikosti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će staviti zaštitu okoliša u ustav još u prosincu
Emmanuel Macron
 Jean-marc Haedrich/AFP

Francuska Nacionalna skupština u utorak je izglasala da će u ustav ući borba protiv klimatskih promjena i zaštita bioraznolikosti, što je korak prema nacionalnom referendumu o tom pitanju.

Zastupnici donjeg doma parlamenta glasali su s 391 'za' i 47 'protiv' izmjene ustava kako bi uključivao i pitanje klimatskih promjena.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će staviti zaštitu okoliša u ustav još u prosincu, pod pritiskom lijeve frakcije njegove centrističke stranke koja ga je kritizirala zbog nedovoljne borbe protiv klimatskih promjena.

„Ovaj tekst predstavlja stvarnu priliku za održavanje referenduma koji je predsjednik obećao“, rekao je ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti parlamentu.

No za organizaciju referenduma potrebna je podrška Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta, u kojem dominiraju konzervativci koji nisu skloni tom prijedlogu.

U nacrtu zakona stoji kako bi se izmijenio prvi članak francuskog ustava kako bi taj pravni dokument „garantirao očuvanje okoliša i bioraznolikosti, kao i borbu protiv klimatskih promjena“.

U protekle dvije godine, kao i u nekim drugim državama Europe poput Njemačke, u Francuskoj raste podrška zelenima.

Na lokalnim izborima prošlo ljeto pobijedili su u gradovima poput Lyona, Marseillea, Montpelliera, Bordeauxa i Strasbourga, prenio je BBC.

Dio Macronove stranke strahuje da bi zeleni mogli naštetiti šansama francuskog predsjednika na predsjedničkim izborima koji se održavaju iduće godine, piše agencija Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 11:15