ZLOKOBNE PROPOVIJEDI

Francuski imam veličao džihadiste i vrijeđao kršćane i židove, zatvorili mu džamiju na 6 mjeseci

Francuska aktivno nadzire džamije za koje smatra da su povezane s ekstremistima

Zatvorena džamija u Beauvaisu

 Bernaux Edouard/abaca/Abaca Press/Profimedia

Velika džamija u Beauvaisu u departmanu Oise u Francuskoj zatvorena je zato što je imam u svojim propovijedima navodno stao u obranu džihada, piše BBC.

Prefekt departmana Oise rekao je da su se u propovijedima u spomenutoj džamiji džihadisti nazivali herojima te poticali nasilje i mržnja.

Velika će džamija zbog toga biti zatvorena šest mjeseci.

Francuska aktivno nadzire džamije za koje smatra da su povezane s ekstremistima.

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je prije dva tjedna da je pokrenuo proces zatvaranja Velike džamije u Beauvaisu zato što je imam u svojim propovijedima negativno govorio o kršćanima, homoseksualcima i Židovima.

Vlasti su tada vodstvu džamije dale 10 dana da odgovori na optužbe.

Novinska agencija Agence France-Presse napisala je da su lokalne novine Courrier Picard ustvrdile da je imam Velike džamije tek nedavno prešao na islam.

Odvjetnik koji zastupa vodstvo džamije rekao je Courrier Picardu da su imamove riječi "izvučene iz konteksta" te da on u džamiji "volontira". Dodao je da je imam suspendiran.

Međutim, ministar Gérald Darmanin rekao je da je imam kojeg je vodstvo džamije predstavilo kao volontera zapravo redoviti imam u Velikoj džamiji te da je u svojim govorima branio stroga islamska pravila te da je vjerski je zakon islama (šerijat) nadređen zakonima Francuske.

Darmanin je prošle godine najavio obračun s džamijama koje su povezane s ekstremistima te zatvaranje onih koje potiču "separatizam".

Darmanin je to rekao nakon što je učitelju Samuelu Patyju odrubljena glava te nakon što je troje ljudi u listopadu 2020. u katedrali u Nici izbodeno nožem. Ministar je za oba napada okrivio islamiste.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Francuske reklo je da tijekom proteklih nekoliko mjeseci zbog poveznica s ekstremizmom istražila oko 100 džamija.

U Francuskoj se nalazi više od 2620 džamija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:07