PRIJETI KAOS

Francuski kamiondžije očekuju probleme na granici zbog Brexita: ‘Poremećaji su neizbježni‘

"Zadat će nam prave glavobolje. Neka poduzeća bit će spremna, druga neće. Predstoji velika promjena navika”
 Nikolay Doychinov/AFP

Birokracija, nove "pametne granice” koje međusobno ne komuniciraju i loše pripremljeni trgovci prijete da će na granicama nastati kaos, upozorili su u srijedu francuski kamiondžije, dan prije nego Britanija ponovno uvede tvrdu granicu prema Europi.

Sklopivši sporazum o trgovini s Europskom unijom prije tjedan dana, Britanija će dovršiti izlazak iz Unije u četvrtak u ponoć po srednjoeuropskom vremenu. Trgovinski sporazum zadržava sustav trgovanja bez carina i kvota, ali uvode se nove carinske formalnosti i papirologija.

Poremećaji su neizbježni, rekao je Sebastien Rivera, čelnik Nacionalne federacije cestovnih prijevoznika u sjevernoj regiji Hauts-de-France u kojoj se nalaze luka Calais i terminal Eurotunela kojima svake godine prolaze milijuni kamiona.

"Ako slušate francuske i britanske vlasti, govore o pametnim granicama i punoj pripravnosti, ali to nas ne priječi da sumnjamo”, rekao je.

"Zadat će nam prave glavobolje. Neka poduzeća bit će spremna, druga neće. Predstoji velika promjena navika”.

Smatra da je neizbježno da sva poduzeća neće biti spremna za snalaženje kroz gomilu papirologije, uključujući carinske i sigurnosne deklaracije te s IT sustavima potrebnima za trgovinu između Britanije i EU-a od 1. siječnja.

Britanska poduzeća stvorila su velike zalihe dok su se pregovori privodili kraju pa će u siječnju prevoženi teret biti manji.

"Zabrinjava nas što će se dogoditi kada se vratimo 'normalnom poslu' sredinom siječnja”, rekao je Rivera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 06:09