ŠPRICAJU IH KRVLJU

FRANCUSKI MESARI U STRAHU OD VEGANA, TRAŽE POLICIJSKU ZAŠTITU 'Nasilni su i nasrtljivi, zastrašuju nas, silom svima žele nametnuti svoju ideologiju!'

Francuski vegani na prosvjedu protiv klanja životinja, arhivska fotografija
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Francuski mesari zatražili su od ministra unutarnjih poslova Gerarda Collomba policijsku zaštitu zbog napada i "nasilja" veganskih skupina koje se protive konzumaciji mesa i uzgoju stoke za hranu.

"Računamo na vaše usluge i na potporu cijele vlade da što je brže moguće prestane fizičko, verbalno i moralno nasilje" koje trpe mesari, navodi se u pismu koje nosi datum od 22. lipnja, a koje je potpisao predsjednik Francuske konfederacije mesara, prodavača suhomesnatih proizvoda i delikatesa Jean-Francois Guihard.

Gotovo "18.000 mesara" u Francuskoj "zabrinuto je zbog posljedica pretjeranog medijskog promicanja veganskog načina života", rekao je, izrazivši "šokiranost" što dio populacije "želi nametnuti golemoj većini svoj način života, a da se ne kaže i svoju ideologiju."

Izrazio je žaljenje zbog nedavnog "zastrašivanja" mesara, "nasilja" koje se provodi "i bez skrivanja lica i pod maskama", navodi se u pismu.

U sjevernoj regiji Hauts-de-France, sedmorica mesara u travnju su bila poprskana krvlju, jedna mesnica i ribarnica bile su vandalizirane, izlozi su im bili razbijeni, a na fasadi su napisani grafiti "stop specizmu" odnosno uvjerenju da je jedna vrsta više vrijedna od druge.

Incidenata je bilo i u Occitaniji na jugozapadu zemlje.

U džihadističkom napadu u Trebesu na jugu zemlje potkraj ožujka bio je ubijen jedan mesar, a jedna veganka koja je objavila uvredljiv komentar o tom mesaru dobila je sedam mjeseci zatvora uvjetno zbog "opravdavanja terorizma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:33