VELIKO ULAGANJE

Francuski ministar najavio: ‘I Europa će izgraditi lansirnu rampu za putovanja u svemir‘

Obnova konkurentnosti u svemiru jedan je od ciljeva koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio u listopadu
 Ilustracija/BRUCE WEAVER/AFP

Europska svemirska tvrtka ArianeGroup razvit će malu lansirnu rampu za višekratnu upotrebu kako bi konkurirala SpaceX-u Elona Muska, rekao je u ponedjeljak francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Lansirna rampa "mora biti spremna za rad u 2026.", rekao je Le Maire novinarima na putu u Vernon u Normandiji, gdje ArianeGroup testira motore raketa Ariane.

"Europa će prvi put imati lansirne rampe koje će se moći koristiti više puta. Drugim riječima, imat ćemo naš SpaceX, naš Falcon 9 i ispraviti lošu stratešku odluku od prije 10 godina", naglasio je francuski ministar.

Obnova konkurentnosti u svemiru jedan je od ciljeva koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio u listopadu prilikom predstavljanja plana o 30 milijardi eura ulaganja "France 2030", fokusiranog na potporu industrijskim šampionima i inovacijama.

Muskov SpaceX u svibnju je prvi put, nakon četiri neuspješna pokušaja, prizemljio svoj prototip rakete Starship, pripremajući se za transport astronauta u budućnosti i prijevoz krupnoga tereta na Mjesec i Mars, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:12