OBJAVIO RAT WAKANDI

Francuski ministar obrane potpuno izgubio živce zbog holivudskog blockbustera: ‘Laž! Prevara!‘

Ministru je zasmetalo to što su francuski plaćenici u filmu odjeveni u odore poput onih koje su francuski vojnici nosili u Operaciji Burkhane

Sébastien Lecornum, francuski ministar obrane i prizor iz filma ‘Wakanda Forever‘

 /Afp

Ministar obrane Francuske Republike Sebastien Lecornu uputio je kritiku filmskom studiju Marvel jer su francuski vojnici u filmu Crna pantera: Wakanda zauvijek prikazani kao gramzivi lopovi, piše The Telegraph.

- Oštro osuđujem taj lažni i varljivi prikaz naših oružanih snaga - napisao je 36-godišnji Lecornu u nedjelju na društvenoj mreži Twitter.

Ministrova je objava zapravo reakcija na subotnju objavu francuskog novinara Jeana Bexona, koji je na Twitteru ustvrdio da su zli francuski plaćenici koje Wakanđani na početku filma izvedu pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda te optuže za krađu dragocjenog fiktivnog metala vibranija odijeveni u odore francuskih vojnika koji su sudjelovali u Operaciji Barkhane, vojnoj operaciji koju je francuska vojska povela protiv islamističkih grupa u Sahelu.

- Mislim na i odajem počast 58-ici francuskih vojnika koji poginuli braneći Mali od islamističkih terorističkih grupa - dodao je Lecornu, najmlađi ministar u aktualnoj francuskoj vladi.

image

Sporne scene iz filma Wakanda zauvijek

Marvel Studios/BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia

Nakon što ih Wakanđani optuže za krađu vibranija, francuskim se plaćenicima naredi da kleknu pred kraljicom Wakande Ramondom (igra je Angela Bassett), a ova potom u moćnom govorom prozove osramoćenu predstavnicu Francuske u Vijeću sigurnosti.

Lecornuov istup dolazi nakon što je Bexon više puta pisao da Wakanda zauvijek sadržava antifrancuske stavove te da iste promovira i afroamerički redatelj filma Ryan Coogler. Bexon je tu narativnu liniju nazvao propagandističkom.

image

Sporne scene iz filma Wakanda zauvijek

Marvel Studios/BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia

- Marvel i Disney pobrinuli su se da francuski plaćenici nose odore naših vojnika koji su stacionirani u Maliju. Oni koji igraju loše likove odjeveni su kao naši vojnici koji su sudjelovali u Operaciji Barkhane. Radnja filma djelomično se odvija i u Ansongu u Maliju, mjestu u kojem su francuski vojnici intervenirali.

- Francuska je u filmu jasno prokazana kao zemlja koja želi monopolizirati wakandanske resurse u kampu u Ansongu u Maliju - dodao je Bexon.

image

Sporne scene iz filma Wakanda zauvijek

Marvel Studios/Backgrid/Backgrid UK/Profimedia

- Neće biti revidiranja francuskog djelovanja u Maliju: intervenirali smo na zahtjev zemlje kako bi bismo se borili protiv naoružanih islamističkih terorista - rekao je jedan djelatnik Ureda ministra Lecornua.

Djelatnik Ureda rekao je da Lecornu nije pogledao Wakandu zauvijek već da je istupio zbog "osobne" srždbe.

- Ministrova je dužnost da brani rezultate Operacije Barkhane jer je Francuska jedna od jedini zemalja koja se u filmu kritizira, a ti plaćenici nose uniforme koje nalikuju našima - dodao je djelatnik.

Antropologinja Emilie Guitard dodala je da se Francuska u Wakandi zauvijek napada s velikom gorčinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:56