POGREŠNO SE IZRAZIO

Francuski ministar se ispričao nakon izjave o ekonomskom ratu protiv Rusije: ‘Neprimjereno sam reagirao‘‘

Nismo u sukobu s ruskim narodom, rekao je Bruno Le Maire

Bruno Le Maire

 Ludovic Marin/AFP

Rusiji je objavljen "ekonomski i financijski rat" koji će uništiti njezino gospodarstvo, rekao je u utorak francuski ministar financija Bruno Le Maire, da bi naknadno reterirao, rekavši da je izjava neprimjerena.

Sjedinjene Države, Europska unija, Velika Britanija i njihovi saveznici uveli su sankcije ruskoj središnjoj banci, oligarsima i političkim dužnosnicima, uključujući predsjednika Vladimira Putina i isključili neke ruske banke iz međunarodnog platnog sustava SWIFT, podsjeća Reuters.

Sankcije su "ekstremno učinkovite", izjavio je danas francuski ministar financija.

"Objavili smo ekonomski i financijski rat Rusiji", rekao je Le Maire za radio France Info. "Izazvat ćemo slom ruskog gospodarstva", dodao je.

Nekoliko sati nakon toga francuski je ministar reterirao, rekavši agenciji AFP da se pogrešno izrazio i da pojam "rat" nije spojiv s nastojanjima Francuske da stiša napetosti oko sukoba u Ukrajini.

"Nismo u sukobu s ruskim narodom", dodao je Le Maire.

Riječi francuskog ministra financija izazvale su ljutit odgovor bivšeg ruskog predsjednika i premijera Dmitrija Medvedeva koji danas obnaša dužnost zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

"Pazite što pričate, gospodo! Ne zaboravite da su ekonomski ratovi često završavali pravim oružanim sukobom", napisao je Medvedev na Twitteru.

Rusija se u samo nekoliko tjedana prometnula iz unosnog izvora zarade zbog naglog rasta cijena nafte u gospodarstvo-pariju u koje nitko ne želi ulagati.

Njezinoj središnjoj banci sankcije su ograničile prodaju zaliha deviza i zlata kako bi poduprla tečaj rublja, komercijalnim bankama uskraćen je pristup SWIFT-u, a stranim ulagačima bijeg iz ruske imovine zapriječit će tek privremena zabrana prodaje, koju je danas najavio ruski premijer.

"U aktualnoj situaciji strani poduzetnici prisiljeni su donositi odluke ne vodeći se ekonomskim faktorima već političkim pritiskom", rekao je na današnjoj sjednici ruske vlade premijer Mikhail Mišustin.

"Kako bismo kompanijama pružili priliku da donesu promišljenu odluku, pripremljena je predsjednička uredba o uvođenju privremenih ograničenja izlaska iz ruske imovine", dodao je Mišustin, ne ulazeći u detalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:15