‘PITANJE JE GODINA‘

Francuski ministar: ‘Sve velike industrijalizirane nacije prije ili kasnije vratit će se nuklearnoj energiji‘

Ne trebamo se sramiti toga što smo velika nuklearna nacija, rekao je Bruno Le Maire radnicima elektrane Penly blizu Dieppea

Bruno Le Maire

 STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Bruno Le Maire, francuski ministar gospodarstva, predvidio je povratak nuklearnoj energiji svih velikih industrijskih zemalja, uključujući Njemačku.

"Nema velike industrijalizirane nacije bez nuklearne energije", rekao je Le Maire u petak tijekom posjeta nuklearnoj elektrani Penly blizu Dieppea na sjevernoj obali Francuske.

"Sve velike industrijalizirane nacije u svijetu, sve velike industrijalizirane nacije u Europi, uključujući one koje su napravile drugačiji izbor, jednog će se dana, prije ili kasnije, vratiti nuklearnoj energiji. Jer kad bi zemlje bile suočene s izborom napuštanja svoje industrije ili oživljavanja nuklearne energije, vratile bi se nuklearnoj energiji", rekao je Le Maire, prenosi dpa.

"Pitanje je godina, neće se dogoditi odmah, ali uvjeren sam da će se velika industrijalizirana nacija, bez obzira koja, vratiti nuklearnoj energiji jer je to uvjet za održavanje njezine industrije".

Francuski ministar gospodarstva ranije se branio od kritika, posebice iz Njemačke, o francuskoj privrženosti nuklearnoj energiji.

"Ne trebamo se sramiti toga što smo velika nuklearna nacija", naglasio je Le Maire radnicima elektrane. U prilog nuklearnoj energiji govore i ekološki razlozi, rekao je. "Odluka za nuklearnu energiju je odluka za klimu".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u veljači "renesansu francuske nuklearne energije". Planiraju izgraditi šest novih nuklearnih elektrana, a razmatra se izgradnja još osam elektrana do 2050. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 17:17