SASTANAK S BLINKENOM

Francuski ministar vanjskih poslova: ‘Za vraćanje povjerenja sa SAD-om bit će potrebni određeni potezi‘

Le Drian je u izjavi rekao da je Blinken u UN-u u New Yorku razgovarao o ‘uvjetima i glavnim pitanjima‘
Jean-Yves Le Drian
 John Minchillo/AFP

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian poručio je u petak američkom državnom tajniku Antonyu Blinkenu da će biti potrebno "vrijeme i određeni potezi" koji će povratiti povjerenje u bilateralne odnose nakon krize izazvane zbog otkazivanja ugovora za podmornice s Australijom.

Francuska nije bila zadovoljna odlukom Australije da se odluči za dogovor sa SAD-om i Britanijom o kupnji podmornica na nuklearni pogon te je pozvala svoje veleposlanike u Washingtonu i Canberri na konzulatacije.

Sastanak Blinkena i Le Driana uslijedio je nakon što su američki predsjednik Joe Biden i francuski Emmanuel Macron u srijedu telefonom razgovarali i dogovorili pokretanje konzultacija za obnovu povjerenja između dva NATO saveznika.

Također su se dogovorili da će se sastati u Europi krajem listopada.

Le Drian je u izjavi rekao da je Blinken u UN-u u New Yorku razgovarao o "uvjetima i glavnim pitanjima" koja će se riješiti tijekom tih konzultacija.

Američki State Department rekao je da su Blinken i Le Drian razgovarali o suradnji između SAD-a i drugih europskih zemalja, uključujući i Francusku, u Indo-pacifičkoj regiji.

"Svjesni smo da će za ovo trebati vremena i napornog rada, a to će se pokazati, ne samo riječima, već i djelima", kazao je Blinken.

Dodao je kako je uvjeren da su njihovi zajednički interesi jaki, a vrijednosti koje dijele "toliko nepokolebljive da će nastaviti naprijed i obaviti dobar posao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:21