Frédéric Leclerc-Imhoff

Francuski novinar poginuo kod Sjeverodonjecka, Ukrajinci: ‘Pogodio ga je ruski šrapnel‘

Evakuacija civila iz regije Luhansk prekinuta je nakon pogibije Leclerc-Imhoffa, rekao je regionalni guverner Serhij Hajdaj

Frédéric Leclerc-Imhoff

 Handout/various sources/AFP

Francuski ratni reporter Frédéric Leclerc-Imhoff poginuo je dok je pratio humanitarnu evakuaciju blizu grada Sjeverodonjecka na istoku Ukrajine, prema riječima francuskih dužnosnika.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izrazili su sućut obitelji reportera i njegovom poslodavcu, BFMTV-u. Colonna je rekla da će Francuska tražiti istragu.

"Novinar Frédéric Leclerc-Imhoff nalazio se u Ukrajini da pokaže stvarnost rata", tvitao je Macron. "Kobno je pogođen u autobusu tijekom humanitarne misije, s civilima, koji su bili primorani bježati od ruskih bombi."

BFMTV je izvijestio da je 32-godišnjak pogođen komadićem gelera. To je bio njegov drugi put u Ukrajinu od početka rata. Njegov kolega je blaže ozlijeđen u incidentu.

image

Frédéric Leclerc-Imhoff

Handout/various sources/AFP

Colonna je pozvala na istragu njegove smrti.

"Francuska zahtijeva da se što je prije moguće transparentno provede istraga o okolnostima ove drame", rekla je Colonna u priopćenju.

Evakuacija civila iz regije Luhansk na istoku Ukrajine prekinuta je nakon pogibije Leclerc-Imhoffa, rekao je regionalni guverner Serhij Hajdaj.

Hajdaj je na aplikaciji Telegram objavio da je šrapnelom iz ruske granate probio oklop vozila, ubivši akreditiranog francuskog novinara. Na fotografijama koje je objavio na Twitteru vidi se propucan kamion na kojem piše "humanitarna pomoć".

Guverner je uz to objavio press akreditaciju novinara.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da istražuje ovaj slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:41