RACIONALNO TROŠENJE

Francuski plan za uštedu energije: ‘Ili zatvorite vrata dok klima radi ili vas čekaju drakonske kazne‘

Ministrica energetske tranzicije Francuske Agnès Pannier-Runacher rekla je i da će se tvrtkama zabraniti korištenje svjetlećih reklama

”Apsurdno je vrata ostaviti otvorenima dok se prostor klimatizira”, rekla je ministrica Pannier-Runacher

 Martin Bureau/Afp

Ministrica energetske tranzicije Republike Francuske Agnès Pannier-Runacher rekla je u nedjelju da će trgovine u toj zemlji morati zatvoriti svoja vrata kada budu koristile uređaje za klimatizaciju i smanjiti upotrebu neonske rasvjete kako bi smanjile potrošnju električne energije, piše BBC.

Takva su pravila već uvedena u nekim dijelovima Francuske, a ministrica je u razgovoru za novine Journal du Dimanche rekla da će uskoro važiti u cijeloj zemlji.

Trgovine koje klima uređaje budu palile dok su im vrata otvorena bit će kažnjene novčanim kaznama od 750 eura (5.643 kune). "Apsurdno je vrata ostaviti otvorenima dok se prostor klimatizira", rekla je Pannier-Runacher.

Ministrica je novinama Journal du Dimanche rekla da će tijekom narednih nekoliko dana izdati dva dekreta o nepotrebnom trošenju energije.

"Prvim ćemo zabraniti upotrebu svjetlećih reklama, i to svakog dana od 1:00 do 6:00 sati, neovisno o veličini grada u kojima se tvrtke nalaze. Drugim ćemo trgovinama zabraniti otvaranje vrata dok hlade ili griju svoje prostorije", rekla je Pannier-Runacher.

Zabrana upotrebe svjetlećih reklama, uglavnom neonskih, već je na snazi u gradovima koji imaju manje od 800 tisuća stanovnika. Zabrana ne vrijedi za zračne luke i stanice javnog prijevoza.

Britanska multinacionalna naftna i plinska tvrtke Shell rekla je da nije nemoguće da će se u Europskoj uniji uvesti ograničenja na upotrebu energije. Unija se zbog rata u Ukrajini muči s dopremanjem plina iz Rusije te porastom cijena energenata.

Kao i značajan dio Europe, Francuska se trenutno nalazi usred toplinskog vala, što je dovelo do povećanja potrebe za klima uređajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:20