REKONSTRUKCIJA VLADE

Francuski premijer podnio ostavku, Macron: ‘Treba mi netko angažiran u zelenim i socijalnim politikama‘

Macronovi saveznici rekli su da će najvjerojatnije imenovati ženu, prvu nakon Edith Cresson s početka 1990-ih

Jean Castex

 Ludovic Marin/Afp

Francuski premijer Jean Castex predao je ostavku predsjedniku Emmanuelu Macronu, priopćio je u ponedjeljak ured premijera.

Castexov potez otvorio je put dugo očekivanoj rekonstrukciji vlade. Macron je nakon reizbora u travnju rekao da bi njegov novi tim trebao biti "koncentriraniji", s manje ministara.

Macron, koji treba poslati signal da je čuo frustracije birača izražene niskim odazivom i velikom podrškom radikalnoj krajnjoj desnici i krajnjoj ljevici, rekao je da bi premijer trebao biti netko tko je angažiran u zelenim i socijalnim politikama.

Njegovi saveznici rekli su da će najvjerojatnije imenovati ženu, prvu nakon Edith Cresson koja je nakratko zauzela tu vodeću poziciju u vrijeme socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda početkom 1990-ih.

To bi mu moglo pomoći u suprotstavljanju krajnje lijevom veteranu Jean-Lucu Melenchonu koji je osvojio visoko treće mjesto na predsjedničkim izborima, što mu je omogućilo da okupi široku koaliciju francuskih lijevih stranaka na parlamentarnim izborima koji će se održati od 12. do 19. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:04