ZAPREPASTILI JAVNOST

Francuski špijuni: ‘Identificirali smo ‘doppelgangere‘. Sumnjamo da ova ekipa stoji iza čitave panike oko stjenica...‘

"Klonirano" je oko 355 medija, a meta je bila čak i web stranica ministarstva vanjskih poslova

Pariz, stjenice

 /Profimedia

Francuska obavještajna služba "ozbiljno shvaća" ideju da Rusija stoji iza čitave panike vezane uz epidemiju stjenica u Francuskoj. Prijavljene epidemije stjenica koje napadaju domove i migriraju u metroe i kina punile su naslovnice u Francuskoj, ali i u Hrvatskoj, Engleskoj, Belgiji i diljem Europe.

Primjerice, Alžir je početkom listopada najavio da će uvesti i "preventivne mjere" kako bi spriječio širenje stjenica iz Francuske na zrakoplovima ili brodovima.

Jedan zastupnik čak je u francuski parlament donio epruvetu punu stjenica izražavajući zabrinutost zbog "vala panike koji je zahvatio zemlju."

Vlada je ranije ovog mjeseca organizirala hitan sastanak, a Clément Beaune, ministar prometa, obećao je poslati pse tragače u vlakove da provjere prisutnost stjenica.

Dok neki stručnjaci kažu da su globalno zatopljenje i oživljavanje turizma nakon pandemije covida uzrokovali porast broja ovih insekata koji piju krv, neki drugi ipak staju na loptu te sugeriraju da je trenutna nacionalna rasprava nerazmjerna i da epidemija nije značajna.

Krivotvoreni tekstovi

U tom kontekstu, francuski obavještajni agenti koje je citirao RMC radio kažu da sumnjaju da Rusija želi pojačati ove strahove Francuza širenjem takozvanih "doppelganger" članaka na društvenim medijima za koje se čini da dolaze od uglednih francuskih novinskih kuća - ali su lažirani.

Tijelo za provjeru činjenica agencije France Presse identificiralo je dva takva članka.

Prvi – koji su navodno objavile regionalne novine La Montagne – tvrdio je da su učinkoviti insekticidi koji se koriste za ubijanje štetočina prekršili embargo na ruske kemikalije. Članak je preveden na razne jezike.

La Montagne je rekao za spomenuti AFP Factuel da nikada nisu objavili takav članak, osuđujući ga kao "krivotvorinu".

AFP Factuel je u međuvremenu istaknuo da su stjenice prisutne u Francuskoj mnogo prije nego što su " protiv Rusije uvedene teške međunarodne sankcije nakon njezine invazije na Ukrajinu početkom 2022. godine".

U drugom slučaju, članak koji su navodno napisale ljevičarske nacionalne novine Libération, a prenio ga je Telegram račun povezan s novinskom kućom Russia Today u vlasništvu Kremlja, tvrdio je da su ukrajinske izbjeglice krive za porast broja stjenica.

Sličan lažni prilog pripisan je i konzervativnom dnevniku Le Figaro.

Tvornice trolova

Ovog je proljeća Catherine Colonna, francuska ministrica vanjskih poslova, osudila takve članke - često antiukrajinske - koje su izbacile ruske tvornice trolova kao " članke nedostojne zemlje koja ima stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a".

Na goreopisani način "klonirano" je oko 355 medija, a meta je bila čak i web stranica ministarstva vanjskih poslova.

Iako je Rusija možda potaknula strahove, RMC je dodao da francuska obavještajna služba nije smatrala da je ona izazvala paniku. Umjesto toga, Rusi su naprosto "zajahali val" kao dio svog "hibridnog rata" protiv Zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:07