NASTAVAK CIJEPLJENJA

Francuski stručnjaci promijenili ploču, sada preporučuju: AstraZenecom cijepite samo starije od 55!

Francuska je odobrila uporabu AstraZenece početkom veljače kad je govorila da bi to cjepivo trebali primati samo mlađi od 65 godina
 Thomas SAMSON/POOL/AFP

Francuski medicinski regulator odobrio je u petak ponovnu uporabu cjepiva AstraZenece, ali je preporučio da se njime cijepe samo osobe u dobi od 55 i više godina.

Francuska je jedna u nizu zemalja Europske unije koje su ovaj tjedan obustavile uporabu cjepiva britansko-švedske tvrtke nakon izvješća o pojavi krvnih ugrušaka kod malog broja ljudi koji su primili to cjepivo.

Europska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak je objavila da koristi cjepiva AstraZenece premašuju moguće rizike.

Preporuka francuske nacionalne agencije za zdravstvo HAS odražava podatke po kojima poremećaji zgrušavanja krvi pogađaju većinom mlađe ljude koji su u manjem riziku od smrtnog ishoda zbog covida-19 nego stariji.

"S obzirom na podatke koje je pružila EMA, uvjerenje HAS-a je da se cijepljenje AstraZenecom odmah može nastaviti", priopćio je francuski regulator.

"Međutim, EMA je uočila mogući povećani rizik (od tromboze) među ljudima mlađima od 55 godina. HAS preporučuje uporabu cjepiva AstraZenece u ovoj fazi samo za one od 55 godina i starije, koji predstavljaju većinu prioritetnih ljudi", dodaje se.

Smjernice će uskoro dobiti mlađi od 55 godina koji su već primili prvu dozu cjepiva AstraZenece, naveo je HAS.

Francuska je odobrila uporabu AstraZenece početkom veljače kad je govorila da bi to cjepivo trebali primati samo mlađi od 65 godina. Predsjednik Emmanuel Macron tad je izjavio da je cjepivo AstraZenece "kvazi-učinkovito" za one starije od 65.

Francuska je to ograničenje ukinula tek početkom ožujka.

Norveški znanstvenici: 'Cjepivo AstraZenece izazvalo je snažan imunosni odgovor'

Norveški znanstvenici rekli su u četvrtak da su pronašli znakove snažnog imunosnog odgovora u pacijenata pošto su primili cjepivo AstraZenece i nakon toga razvili krvne ugruške.

"Vjerujemo da je ovo važno iznijeti", rekao je Pal Andre Holme iz Sveučilišne bolnice u Oslu koji vjeruje da su pronašli razumno objašnjenje.

U subotu su norveške zdravstvene vlasti priopćile da se troje zdravstvenih djelatnika u Norveškoj, koji su nedavno primili AstraZeneceino cjepivo protiv covida-19, liječilo u bolnici zbog krvnih ugrušaka, a jedna od tih osoba je zatim i umrla. Zbog toga je Norveška jedna od nekoliko zemalja koje su privremeno prekinule cijepljenje AstraZenecinim cjepivom.

Holme je istaknuo da su pacijenti razvili komplikacije u razdoblju od tri do deset dana nakon cijepljenja.

"Ne vidim drugo objašnjenje", rekao je Holme i sugerirao da su pacijenti razvili snažan imunosni odgovor koji je izazvao stvaranje antitijela, a ona su aktivirala trombocite, malene stanične fragmente koji mogu stvoriti ugruške i zaustaviti ili spriječiti krvarenje.

Holme je odbio reći novinarima koliko je pacijenata proučio.

Nakon subotnje objave o komplikacijama u tri zdravstvena djelatnika, Norveški institut za javno zdravlje i Norveška agencija za lijekove počeli su istragu kako bi utvrdili postoji li povezanost između primanja cjepiva i zgrušavanja krvi.

Norveška je ubrizgala više od 121.000 doza AstraZenecina cjepiva prije nego što je odlučila prekinuti cijepljenje tim proizvodom.

Holme je te podatke iznio novinarima prije nego što je Europska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak navečer objavila rezultate svoje revizije, da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito i da koristi primanja nadilaze rizike.

U petak je gotovo desetak zemalja ponovno počelo cijepiti AstraZenecinim cjepivom pošto su europski i britanski regulatori procijenili da su koristi tog cjepiva veće od rizika nakon izvještaja o rijetkim slučajevima poremećaja zgrušavanja krvi.

Norveška je objavila da će još pričekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 12:34