SPAŠENA KARIJERA

FRANCUSKI SUD ODLUČIO: NEĆE BITI SLUŽBENE ISTRAGE PROTIV ŠEFICE MMF-A Christine Lagarde prošla je kroz 21 mjesec pakla

Neće biti službene istrage o njezinoj ulozi u spornoj odšteti Bernardu Tapieju
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde speaks at a press conference after the International Monetary and Financial Committee (IMFC) meeting at the 2013 World Bank/IMF Spring meetings in Washington on April 20, 2013. AFP PHOTO/Nicholas KAMM
 AFP

Francuski suci odlučili su nakon dvodnevnog saslušanja da protiv direktorice MMF-a Christine Lagarde ipak neće biti otvorena službena istraga o njezinoj ulozi u arbitražnoj isplati 285 milijuna eura kontroverznom poduzetniku Bernardu Tapieju. Suci Republičkog suda pravde u Parizu odlučili su kako će aktualna direktorica MMF-a, koju je utjecajni magazin Forbes samo nekoliko dana prije uvrstio na listu najutjecajnijih žena svijeta, u nastavku istrage imati status svjedoka suradnika. Eventualna istraga bila bi puno gora varijanta jer bi u tom slučaju bila prisiljena podnijeti i ostavku na mjesto u MMF-u.

Sve okolnosti

“Oduvijek sam radila u interesu države i u skladu za zakonima”, rekla je Lagarde u petak kasno navečer nakon saslušanja, a prije povratka poslovima u Washingtonu. Istragu o njezinoj ulozi francuski je sud naredio u kolovozu 2011., prije godinu dana i devet mjeseci.

A bivša francuska ministrica financija i gospodarstva u Vladi Nicolasa Sarkozyja, izjašnjavala se u četvrtak i petak o svim okolnostima kada se kao ministrica 2008. uplela u sudski proces koji je Tapie vodio protiv banke Credit Lyonnais. Poduzetnik je krajem 1980-ih od banke uzeo kredit kako bi kupio kompaniju sportskom odjećom Adidas. Uskoro je zbog lošeg poslovanja tvrtku odlučio i prodati, a za to je ovlastio istu banku. No, njegov je dug prema banci, Credit Lyonnais, pretvorio u vlasnički udio u Adidasu i tvrtku prodao Tapiejevu prijatelju za gotovo dvostruko veću cijenu nego što je iznosio njegov ukupni dug prema banci. Tvrdeći kako ga je banka prevarila za milijune eura, Tapie je tražio milijarde eura odštete. Banka je u međuvremenu, nakon stečaja, potpala pod jedan državni konzorcij, a nakon godina povlačenja po sudu, na vlast je došao Tapiejev prijatelj Sarkozy koji mu je navodno obećao da će, postane li predsjednik, u zamjenu za potporu u kampanji riješiti problem s bankom.

Samoinicijativno ili na nagovor Sarkozyja, stvar je u svoje ruke uzela tadašnja ministrica Lagarde te pod izgovorom kako samo želi okončati višegodišnji skupi postupak, zatražila posredovanje arbitražnog suda koji je presudio u korist prijatelja njezina “šefa” Sarkozyja. Prema presudi iz 2008. Tapieju je ukupno s kamatama isplaćeno 403 milijuna eura odštete. I dok kritičari tvrde kako slučaj nikako nije smio završiti na arbitražnom sudu jer je Tapieju tako omogućeno da dobije veću odštetu, druga strana smatra da je Lagarde odabravši arbitražu spasila državu od više milijardi eura izdataka.

Vlasnik kluba

Bernarda Tapie bivši je vlasnika nogometnog kluba Olimpique iz Marseillesa koji je 90-ih bio umiješan u veliki međunarodni skandal namještanja utakmica, potkupljivanje svjedoka i utaju poreza, zbog čega je u Francuskoj i pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu. Najprije član bivše Radikalne lijeve partije, izranjavan brojnim aferama zbog kojih je završio i u zatvoru, gotovo preko noći Tapie postaje politički preobraćenik i jedan od najvjernijih simpatizera konzervativno desne stranke UMP Nicolasa Sarkozyja.

U međuvremenu socijalistički predsjednik François Holland, ali i drugi članovi Vlade vrlo su oprezni u iznošenju stavova kako još više ne bi naštetili poljuljanom imidžu Francuske zbog dvoje “krivih kandidata” na čelu MMF-a. Ministar financija Pierre Moscovici istaknuo je da Legard uživa “puno povjerenje francuskih vlasti, ali i njegovo osobno”.

Najmoćnija i najutjecajnija globalna finacijska institucija našla se u problemim zbog afere s bivšim direktorom Dominiqueom Straussom Kahnom, upletenim u seksualne skandale i optuženom za silovanje.

Tapie: To je hajka protiv moga prijatelja Sarkozyja

Samog Tapieja aktualna situacija danas previše ne zabrinjava te tvrdi da je sve to hajka vladajućih socijalista protiv sarkozyjevaca. Ne zabrinjava ga čak ni najava o mogućnosti osporavanja arbitražne odluke iz 2008. “Odluka suda ne može se osporiti”, rekao je Tapie koji je, pretpostavlja se, veći dio novca potrošio na svoj luksuzan način života. Prije dvije godine za supeluksuznu jahtu Reborn od 76 metara Tapie je izdvojio 40 milijuna eura, privatni avion platio je 23 milijuna eura, za imanje i vilu La Mandela u Saint Tropezu dodatnih 47 milijuna eura. Odnedavno je i vlasnik medijske grupe s nekoliko novinskih izdanja koje je platio 51 milijun eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:08