AKUTNI OBLIK COVIDA

Francuski znanstvenici opisali prvi slučaj teške reinfekcije južnoafričkim sojem koronavirusa

Slučaj koji su opisali francuski stručnjaci je slučaj 58-godišnjeg pacijenta
 Jean-christophe Verhaegen/AFP

Francuski znanstvenici opisali su prvi slučaj teškog oblika zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa kod pacijenta koji je prebolio covid-19, priopćile su u petak Pariške bolnice (AP-HP).

"Ovaj slučaj pokazuje da južnoafrički soj može uzrokovati težak oblik zaraze nakon prve, lakše infekcije" klasičnim koronavirusom, napisali su istraživači u svojoj studiji objavljenoj u srijedu u časopisu Clinical Infectious Diseases.

"Ovo je, po našim spoznajama, prvi opis reinfekcije južnoafričkim sojem koji uzrokuje akutni oblik covida-19, četiri mjeseca nakon prve, umjerene infekcije", dodaju.

Slučajevi ponovne zaraze britanskim, južnoafričkim i brazilskim sojem virusa već su dokumentirani u znanstvenoj literaturi, ali najčešće je druga infekcija slabija od prve.

Usto, ovi slučajevi reinfekcije u stvarnosti su nedvojbeno brojniji od onih koji su otkriveni i opisani u medicinskim časopisima.

Slučaj koji su opisali francuski stručnjaci je slučaj 58-godišnjeg pacijenta.

U rujnu 2020. taj je muškarac, koji je bolovao od astme, imao povišenu temperaturu i umjerene tegobe s disanjem. Zaraza virusom SARS-CoV-2 dijagnosticirana mu je pomoću PCR testa. Simptomi su za nekoliko dana nestali, a on je dvaput testiran u prosincu i rezultati su bili negativni.

U siječnju je ponovo primljen na hitni odjel bolnice Louis-Mourier (AP-HP) u Colombesu, blizu Pariza, zbog dišnih tegoba i povišene temperature. Njegov PCR test opet je bio pozitivan, a genomsko sekvenciranje pokazuje prisutnost mutacija karakterističnih za južnoafrički soj.

Nakon sedam dana pacijent razvija sindrom akutne respiratorne insuficijencije koja zahtijeva intubiranje i priključenje na respirator. U trenutku objavljivanja studije u medicinskom časopisu još je bio u kritičnom stanju.

Na početku hospitalizacije serološkim testiranjem kod njega je utvrđena prisutnost protutijela koja pokazuju da je prebolio infekciju. To navodi na zaključak da ga "imunitet stvoren nakon prve infekcije nije zaštitio od ponovne zaraze južnoafričkim sojem virusa", ističe AP-HP u priopćenju.

"Sekvenciranje virusa koji je uzrokovao prvu infekciju nije se provodilo", dodaje AP-HP.

"Ipak, pojavljivanje prve infekcije mjesec dana prije prvog opisa južnoafričkog soja i tri mjeseca prije njegova prvog slučaja u Francuskoj, otklanja mogućnost" da je druga infekcija tek ponavljanje (ponovno buđenje) prve, dodaje.

Godinu dana nakon početka pandemije postavljaju se pitanja o trajanju imuniteta na koronavirus, napose otkako su se ovih mjeseci pojavili sojevi za koje se pretpostavlja da su zarazniji.

Posebnu zabrinutost potiče južnoafrički soj: zbog posebnih genetskih značajki znanstvenici strahuju da bi mogao umanjiti djelotvornost cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 10:48