DIPLOMATSKI RAT

Francuskinja puštena jer je meksička policija dogovorila TV prijenos uhićenja

PARIZ - I početak i kraj sedmogodišnje agonije 38-godišnje Francuskinje Florence Cassez obilježio je medijski spektakl: 2005. su meksičke televizije, u dogovoru s policijom, akciju njezina uhićenja prenosile poput akcijskog reality showa.

Jučer su pak, nakon godina provedenih u meksičkom zatvoru, njezin povratak u Pariz francuski mediji tretirali kao povijesni događaj. Između tih spektakala i u Meksiku i u Francuskoj promijenila su se po dva predsjednika, svaki od njih bio je prisiljen zauzeti stav o njezinu slučaju, a odnosi tih zemalja došli su do najhladnije točke u modernoj povijesti.

Sarkozyjeva zasluga

Nakon spektakularnog uhićenja i suđenja Florence Cassez je u Meksiku osuđena na 96 godina zatvora zbog navodne otmice, sudjelovanja u zločinu i ilegalnog posjedovanja oružja. Žalbeni je sud bio malo blaži: kaznu joj je sa 96 godina smanjio na 60. Nakon dugotrajne pravne bitke meksički je Vrhovni sud jučer tu kaznu ukinuo i naredio njezino oslobađanje.

Visina kazne i nedorečeni dokazni postupci u Francuskoj su izazvali šok, i to toliki da se u cijeli slučaj odmah uključio i tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy. Sama je Florence neposredno nakon donošenja oslobađajuće presude u srijedu popodne preko svoje majke poručila kako bi voljela da prilikom njezina dolaska u parišku zračnu luku bude prisutan i bivši francuski predsjednik Sarkozy koji se tijekom svog predsjedanja aktivno zauzeo za njezino oslobađanje. Njegov žestok pritisak na meksičke vlasti samo je iziritirao vlasti u Meksiku te zaoštrio odnose između dviju zemalja. Iako se nisu vidjeli prilikom dolaska aviona u parišku zračnu luku, njezina je majka Charlotte potvrdila da će se bivši predsjednik i njezina kći uskoro privatno susresti.

I njegov nasljednik, François Hollande, također se aktivno uključio u borbu za oslobađanje Florence Cassez, ali na suptilniji način. Tvrdio je kako diplomatska misija za njezino oslobađanje treba biti znatno manje kruta te kako omalovažavanje meksičkih sudskih institucija može samo odmoći u konkretnom slučaju. Odmah nakon donošenja oslobađajuće presude francuski je predsjednik ustvrdio da su odnosi dviju zemalja sada odlični.

Neriješena krivnja

Iako je Florence Cassez od jučer na slobodi, u obrazloženju oslobađajuće presude nigdje se ne navodi je li kriva zbog otmice ili nije. Vrhovni sud oslobađajuću presudu obrazlaže brojnim proceduralnim pogreškama i kršenjem ustavnih prava tijekom njezina uhićenja otkad je bila u meksičkom zatvoru.

Noćna mora Florence Cassez počela je 8. prosinca 2005. godine kada ju je policija uhitila zajedno s njezinim dečkom, organizatorom otmica i šefom otmičarske bande Israelom Vallartom na jugu Meksika. Nakon što ih je policija presrela i držala zarobljene nekoliko sati u kamionu, pred jutro su ih odvezli na njihov ranč, gdje su bila i trojica talaca, te iscenirali uživo pred TV kamerama i višemilijunskim TV auditorijem izravan prijenos njihova uhićenja. No, upravo je “fingiranje” uhićenja pred cijelom meksičkom nacijom bio odlučujući argument za oslobađanje Florence Cassez. Naime, troje od petero sudaca Vrhovnog suda smatralo je da su time grubo povrijeđena njezina prava zbog čega je naloženo njezino puštanje na slobodu.

Nisu je htjeli izručiti

Florence Cassez i danas tvrdi kako nije znala da je njezin dečko uključen u organiziranje otmica, niti je imala pojma što se događa na imanju na kojemu je živjela. Florence je najprije osuđena na zatvorsku kaznu od 96 godina na temelju sumnjivog iskaza tri svjedoka, odnosno talaca, od kojih su dvojica izjavila da Florence nikad nisu vidjeli, ali su navodno prepoznali njezin glas.

Kazna joj je u žalbenom postupku 2009. smanjena na 60 godina, a iste je godine meksički sud odbio njezino izručenje Francuskoj. Prema riječima njezina odvjetnika Francka Bertona, dan kad je oslobođena povijesni je dan ne samo za Florence, nego i za meksičko pravosuđe. Francuski mediji rado ističu kako su oslobađanje nakon sedam godina pravne borbe s oduševljenjem dočekali i brojni Meksikanci koji se nadaju temeljitim promjenama u meksičkom pravosuđu opterećenom korupcijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:40