POJAČANA KOPRODUKCIJA

Francusko i njemačko oružje za Kijev: ‘Tražimo ukrajinske partnere, sami više ne možemo‘

Francuski startup Vistory izgradit će na području Ukrajine dvije tvornice za 3D ispis za proizvodnju rezervnih dijelova.

Ukrajinski tenkovi u manevrima aktualne protuofenzive

 Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia/Anatolii Stepanov/afp/profimedia

Francuske i njemačke obrambene tvrtke počele su u Ukrajini otvarati tvrtke za održavanje oružja koje njihove vlade šalju Ukrajincima, ali možda slijedi nešto kudikamo ozbiljnije. Naime, ovaj tjedan, njemački Savezni ured za kartele dao je zeleno svjetlo predloženom zajedničkom ulaganju između Rheinmetalla, njemačkog proizvođača oružja, i Ukrainian Defence Industry, ukrajinske obrambene grupe u državnom vlasništvu, a u Kijev je doputovao francuski ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu, zajedno s oko 20 predstavnika vojne industrije, uključujući kompanie Thales, MBDA, Nexter i Arquus — kako bi dogovorili suradnju s ukrajinskim dužnosnicima.

Ukrajinska prijestolnica u petak je bila domaćin Foruma obrambene industrije, sajma oružja na kojem je sudjelovalo 165 obrambenih tvrtki iz 26 zemalja. Cilj je "pojačati koprodukciju i suradnju kako bismo ojačali Ukrajinu i naše partnere", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Sajam oružja održava se u trenutku kada zapadne vojske, posebno u Europi, dolaze do granice onoga što mogu dati Ukrajini iz vlastitih zaliha, zbog čega je posljednjih nekoliko mjeseci, Ukrajina nastojala unaprijediti vlastitu industriju oružja. Osim toga, izbori u SAD-u 2024. mogu značiti povratak Donalda Trumpa na mjesto predsjednika a on je nagovijestio da neće pružiti veliku potporu Kijevu ako osvoji drugi mandat.

Kako otkriva Politico, prošlog su tjedna i francuski dužnosnici počeli slati novu poruku koja glasi: Francuska više ne može slati toliko oružja Ukrajini. Prema vladinom izvješću, Francuska je 2022. isporučila Ukrajini oružje u vrijednosti od 640,5 milijuna eura, uključujući 704 raketna bacača i prijenosna protutenkovska raketna bacača, 562 strojnice 12,7 mm, 118 raketa i raketnih bacača te 60 oklopnih borbenih vozila besplatno.

"Ne možemo nastaviti uzimati resurse od naših oružanih snaga na neodređeno vrijeme, inače ćemo oštetiti vlastite obrambene sposobnosti i razine obuke naših trupa", ispričao je ministar Lecornu za francusku TV u nedjelju.

Prema Le Figarou, francuska tvrtka Arquus potpisala je u četvrtak pismo namjere kako bi osigurala održavanje oklopnih transportera u Ukrajini, a u budućnosti bi ondje mogla instalirati proizvodni pogon. Nicoas Chamussy, izvršni direktor Nextera, tvrtke koja proizvodi samohodne haubice Caesar, također je rekao Le Figarou, da traži ukrajinskog partnera s kojim bi zajedno održavali francuske haubice.

Usto, francuski startup Vistory izgradit će na području Ukrajine dvije tvornice za 3D ispis za proizvodnju rezervnih dijelova. Izgleda da nešto slično paniraju Nijemci. Ovotjedna odluka njemačkog tijela za tržišno natjecanje da da zeleno svjetlo zajedničkom ulaganju Rheinmetall-a i Ukrajinske obrambene industrije — koje će imati sjedište u Kijevu i poslovati isključivo u Ukrajini — utire put partnerstvu osmišljenom za održavanje i servisiranje vojnih vozila. Također će uključivati "sklapanje, proizvodnju i razvoj vojnih vozila, a obje se strane također nadaju da će na kraju zajednički razviti vojne sustave, uključujući i za kasniji izvoz iz Ukrajine".

Izvršni direktor Rheinmetall Armin Papperger izrazio je želju za proizvodnjom sljedeće generacije tenka Panther tvrtke u Ukrajini i to do 400 godišnje. Iako je još uvijek prototip, novi bi tenk bio nasljednik glavnog borbenog tenka tvrtke Leopard 2.

Vidjet ćemo koliko će se ovih najava na kraju ispuniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 13:59