PROSVJED

Francusko udruženje ginekologa prijeti da će prestati s izvođenjem pobačaja

 Amélie Tsaag Valren/Wikimedia commons

Francuska udruga ginekologa je zaprijetila da će prestati s izvođenjem abortusa s namjerom da prisili ministra zdravstva da se suoči sa zahtjevima nezadovoljnih doktora, piše The Guardian.

Udruga Syngof je pisala svojim članovima kojih ima 1,600 i pozvala ih da budu spremni prestati s izvođenjem abortusa kako bi ih se čulo i izvršilo utjecaj na Vladu.

Syngof predstavlja otprilike četvrtinu francuskih ginekologa i specijalista za porođaje, a objavili su pismo kao protest zbog nedostatnog osiguranja za kolege koji su osuđeni za liječničke pogreške.

Ministrica zdravlja Agnès Buzyn i feminističke organizacije su kazale da je prijetnja 'neprihvatljiva' i slična je 'uzimanju žena kao taoca'.

U izjavi Buzyn je napisala: 'Ne bi se smjelo dozvoliti da se žene uzimaju za taoce na ovakav način i budu upotrebljene za pregovaranje ili za medijsko pokrivanje problema na kojem već radimo.'

Dodala je da prijetnja udruge ginekologa ide protiv 'bezuvjetnog poštovanja prava na abortus koje je zagarantirano u ovoj zemlji', a kazala je i da žali zbog 'iskrivljene slike' koju takve izjave daju o francuskim ginekolozima i specijalistima za porođaje i to od udruge koja bi ih trebala predstavljati.

Svađa se rasplamsala nekoliko mjeseci nakon što je predsjednik Syngofa Dr. Bertrand de Rochambeau obznanio svoje odbijanje da vrši prekide trudnoće uz tvrdnju da je pobačaj isto što i ubojstvo.

U pismu koje je poslano ovog tjedna od strane njegovog kolege Jeana Martyja, bivšeg predsjednika sindikata, kaže se da su ginekolozi prisiljeni da budu spremni da prekinu s izvršavanjem abortusa kako bi ih se čulo.

Nakon vala kritika koji je uslijedio Marty je kazao novinarima da je namjerno bio provokativan. 'Zato sam to i napravio', kazao je.

Francuska udruga liječnika je osudila prijetnju i proglasila je 'suprotnom liječničkoj etici'.

Francuska ministrica za jednakost Marlène Schiappa je kazala da je to 'neprihvatljiva ucjena'. 'Svugdje u svijetu ženska prava su ugrožena, ponekad od strane vlasti, ponekad od interesnih skupina, nevladinih organizacija, sindikata, samo postojanje ovih prijetnji je sramotno', kazala je Schiappa.

Feministička organizacija Osez le Féminisme je na Twitteru objavila poruku u kojoj se kaže da Syngof prijeti prekidom izvođenja pobačaja jer je među njima Bernard de Rochambeau koji je pobačaj nazvao ubojstvom.

Predsjednica Organizacije planiranja obitelji Caroline Rebhi je kazala da je to 'korak unazad, ali nije potpuno iznenađenje'. Kazala je da Syngof ima običaj da 'ode predaleko u ovom smjeru'.

Rebhi je kazala da ovaj slučaj pokazuje da čak i ako je pravo na abortus upisano u zakon, ne može ga se uzeti zdravo za gotovo, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:24