POTPUNO SAM

Francuz odlučio pješice ukloniti 300-tinjak kilograma tešku olupinu zrakoplova s Pirineja

‘Petnaest godina nailazim na krhotine i olupine. Odlučio sam očistiti planinske vrhove na svoj način‘, rekao je Jimmy Vial
Francuski planinar odlučio je sam očistiti planinski vrh
 Raymond Roig/Afp/Profimedia

Nezaposleni planinar Jimmy Vial (52) iz Francuske velik dio života proveo je na planinskim putevima. Posebno na njemu domaćem dijelu Pirineja. Isprva ga je zanimalo samo penjanje, upoznavanje puteva i svladavanje planinarskih tehnika, no nedavno je shvatio da na putu do vrha ima gomila zaboravljenog otpada.

Gotovo svakodnevno je prolazio pored ostataka različitih ograda, platoa i sitnih građevina koje nitko ne koristi više od deset godina, pa je odlučio nešto poduzeti po tom pitanju.

"Petnaest godina hodao sam po planinama i svakodnevno nailazio na krhotine i olupine različitog tipa. Na kraju mi je bilo dosta toga da sam nemoćan pred svim tim smećem. Odlučio sam očistiti planinske vrhove na svoj način", kazao je planinar.

Na jednom od vrhova pronašao je i olupinu mikrolakog zrakoplova, koji teži tristotinjak kilograma. Akcija njegovog spuštanja u dolinu bit će dugotrajna.

"Do kraja ljeta mikrolakog zrakoplova više neće biti gore. Do tad ću do njega i natrag prijeći 150 kilometara u deset zasebnih tura. Prehodat ću ukupnu visinu od 12 tisuća metara, što je više od Mount Everesta. Spustit ću krhotine teške oko 300 kilograma", dodao je planinar.

Inače mu je za jednu turu potrebno između sedam i osam sati, a odjednom može nositi izmjeđu trideset i pedeset kilograma krhotina na leđima. Vial je odlučan u namjeri da očisti sve planinske vrhove od ruševina koje je iza sebe ostavio čovjek. Jedan od zadataka mu je skinuti i ogradu koja se ne koristi posljednjih petnaest godina, otkako je pala i ozlijedila dio životinja koje je čuvala.

Vial sve radi potpuno sam, uz poluprofesionalnu planinarsku opremu, oboružan ručnom pilom. Premda umoran, nema namjeru odustati od svoje misije.

"Sve ove objekte izgradio je čovjek prije dvadesetak godina. Mislim da je na nama da sve to vratimo u dolinu, onog trenutka kad postanu suvišni. Nepotrebni su, a mi imamo obavezu vratiti prirodu u prvotno stanje, prema principu ekološke održivosti. Što je čovjek napravio, mora i ukloniti", rekao je Vial.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:11