POTVRDIO EUFOR

Francuzi će Rafaleima od ponedjeljka, ‘zbog pogoršanja međunarodne sigurnosne situacije‘, vršiti prelete nad BiH

Ova vijest stiže nakon što su u Bruxellesu proteklog tjedna najavili slanje dodatnih 500 pripadnika mirovne misije, kojih je u BiH trenutno 600
 Nicolas Tucat/AFP

Borbeni avioni francuskog ratnog zrakoplovstva Rafale od ponedjeljka će krenuti s nadlijetanjem Zapadnog Balkana, uključujući Bosne i Hercegocine, priopćio je u subotu Eufor, o čemu je pak izvijestila agencija Reuters.

Eufor je mirovna operacija u BiH pod vodstvom Europske unije, a kao razlog za nadlijetanja Rafalea navodi se 'pogoršanje međunarodne sigurnosne situacije'.

- Nosač aviona Charles de Gaulle trenutno izvodi operativne vježbe na području Sredozemnog mora i, od ponedjeljka, 7. ožujka, borbeni avioni tipa Rafale s nosača izvodit će prelete Zapadnog Balkana, uključujući Bosne i Hercegovine, navode u Euforu naglašavajući da se radi o trenažnim letovima.

Ova vijest stiže nakon što su u Bruxellesu proteklog tjedna najavili slanje dodatnih 500 pripadnika mirovne misije, kojih je u BiH trenutno 600 ne bi li spriječili potencijalnu destabilizaciju nakon ruske invazije na Ukrajinu.

BiH se nalazi stotinama kilometara od borbi, ali se suočava sa sve snažnijim separatističkim pokretom bosanskih Srba za koji analitičari kažu da ima barem prešutnu podršku Moskve.

Visoki dužnosnici NATO-a i EU-a upozorili su da bi se nestabilnost zbog rata u Ukrajini mogla proširiti na zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju.

Bosna i Hercegovina je, kao i Ukrajina, dugo govorila da želi ući u NATO što je stajalište koje je razbjesnilo Rusiju.

Moskva je u ožujku prošle godine rekla da će reagirati ako BiH poduzme korake prema pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD-om.

Bosanski Srbi, predvođeni proruskim Miloradom Dodikom, žele da zemlja ostane neutralna i da ostane izvan NATO-a.

Dodik, srpski član predsjedništva zemlje, pokrenuo je najgoru političku krizu u BiH od kraja rata 1990-ih, dovodeći u pitanje državne institucije u okviru dugogodišnjeg nastojanja Srba da se odcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji.

EUFOR, koji je 2004. godine zamijenio mirovne snage NATO-a u Bosni i Hercegovini, sastoji se od oko 3500 pripadnika - od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:05