DRUGI KRUG IZBORA

Francuzi danas na biralištima: Hoće li krajnje desnu Nacionalnu frontu vratiti u parlament?

 Arhiva

PARIZ - Francuzi su u nedjelju ujutro počeli glasovati u drugom krugu parlamentarnih izbora na kojima se očekuje da će Socijalistička stranka predsjednika Francoisa Hollandea dobiti potrebnu većinu za povedbu svoga programa.

Francuzi biraju 541 zastupnika nakon što je 36 već izabrano u prvom krugu 10. lipnja, obilježenog niskom stopom sudjelovanja (42,7 posto).

Mjesec i pol nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Nicolasa Sarkozyja, Francois Hollande bi trebao osvojiti uvjerljivu većinu, ili čak apsolutnu koja bi ga oslobodila koalicije s ekolozima i radikalnom ljevicom.

Većina anketa upućuje da će Socijalistička stranka i dvije male savezničke stranke dobiti više od 289 od 577 mjesta u parlamentu. U prvom su krugu socijalisti i razne lijeve stranke osvojili 34,4 posto glasova, ekolozi 5,4 posto, a radikalna ljevica 6,9 posto glasova.

Parlamentarna bi desnica, koja je dobila 34 posto glasova u prvom krugu, prema anketama mogla postići i u nedjelju zamjetan rezultat.

Nedjeljne bi izbore mogao obilježiti povratak u parlament krajnje desne Nacionalne fronte, pod vodstvom Marine Le Pen, koja bi mogla dobiti tri ili četiri mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2021 01:28