‘OZBILJNA KRIZA‘

Francuzi ne dolaze sebi zbog formiranja novog trojnog pakta: ‘Dvoličnost, prijezir, laž! A zna se i tko je tu treći kotačić‘

‘Australija mora uvijek donositi odluke koje su u našem suverenom nacionalnom obrambenom interesu‘, rekao je premijer Morrison
Emmanuel Macron snimljen u svibnju 2018. u društvu bivšeg australskog premijera Malcolma Turnbulla na konvencionalnoj podmornici koja je trebala biti zamijenjena nuklearnom sagrađenom u Francuskoj
 Brendan Esposito/POOL/AFP

Australski premijer Scott Morrison izjavio je u nedjelju da razumije razočaranje Francuske zbog toga što je Canberra otkazala ugovor o kupnji podmornica u korist saveza sa SAD-om i Britanijom, ali je istaknuo da Australija treba zaštititi svoje interese.

"Naravno da je to veliko razočaranje za francusku vladu i ja to razumijem. Međutim, Australija kao i bilo koja druga suverena država mora uvijek donositi odluke koje su u našem suverenom nacionalnom obrambenom interesu", rekao je Morrison na tiskovnoj konferenciji u Sydneyju.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje veleposlanike iz SAD-a i Australije, ali ne i Britanije.

Dvoličnost, prijezir, laž, riječi su kojima je francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian u subotu opisao „ozbiljnu krizu“ svoje zemlje sa SAD-om i Australijom koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju.

- Činjenica da po prvi puta u povijesti odnosa Sjedinjenih Država i Francuske mi povlačimo svog ambasadora na konzultacije je ozbiljan politički čin koji pokazuje magnitudu trenutne krize između naših dviju zemalja, rekao je Le Drian za France 2.

Kazao je da nema potrebe povlačiti ambasadora iz Londona optužujući pritom Ujedinjeno Kraljevstvo za 'konstantni oportunizam'.

- Britanija je u cijeloj ovoj stvari nešto poput trećeg kotačića, pojasnio je.

Prije povratka u Pariz, francuski veleposlanik u Australiji Jean-Pierre Thebault odluku Canberre o nabavci podmornica proglasio je „ogromnom“ greškom jer se nije radilo o ugovoru nego o „partnerstvu koje se trebalo temeljiti na povjerenju, međusobnom razumijevanju i iskrenosti“.

Kako javlja BBC, Francuzi su o dramatičnom potezu bili obaviješteni tek nekoliko sati prije nego je u javnost o tome odaslano zajedničko priopćenje AUKUS-a.

Novoimenovana britanska šefica diplomacije Liz Truss u autorskom tekstu za Sunday Telegraph branila je sporazum tvrdnjom da on pokazuje britansku spremnost da bude trezvena u obrani svojih interesa.

Formiranjem ovog trojnog pakta Australija će postati sedma država koja posjeduje nuklearne podmornice, a sporazum podrazumijeva i dijeljenje kibernetičkih kapaciteta s partnerima kao i suradnju na razvoju umjetne inteligencije i drugih podvodnih tehnologija.

Novo trojno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila na Indopacifiku, koja ga je opisala odrazom 'hladnoratovskog mentaliteta' njegovih članica, a reagirao je i malezijski premijer koji predviđa da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 11:54