‘RECI TKO SU TI PRIJATELJI...‘

Francuzi podivljali na Macrona zbog uručenog odlikovanja. Kada vidite kome - sve će vam biti jasno...

Francuski se predsjednik našao na udaru kritika jer je Bezosa odlikovao usred prosvjeda protiv podizanja dobi za odlazak u mirovinu

Emmanuel Macron

 /Profimedia

Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron navodno je prestižno odličje Legije časti uručio osnivaču i predsjedniku Upravnog odbora tech giganta Amazona Jeffu Bezosu, piše The Telegraph.

Ceremonija dodjele održala se iza zatvorenih vrata, a nazočilo joj je tek nekoliko gostiju. Dodjela je bila toliko diskretna da se čak nije našla ni na Macronovom službenom rasporedu.

Prema pisanju The Guardiana, Bezos je u Legiju časti primljen prije otprilike 10 godina, prije nego što je Macron postao predsjednik, ali ga sve do nedavno nije preuzeo.

Legija časti francuski je nacionalni red koji se podjeljuje fizičkim i pravnim osobama za civilne i vojne zasluge. Dobitnik odličja mora imati barem 20 godina istaknutoga javnog djelovanja ili pokazati iznimnu hrabrost u ratu. The Telegraph navodi da dobitnik ne uživa nikakave materijalne ili financijske beneficije.

image

Emmanuel Macron i Jeff Bezos tijekom sastanka 2020. godine

Jeff Bezos/Instagram

Macronovi su kritičari odmah zamijetili da je francuski predsjednik Bezosu odličje uručio u trenutku kada se odvija proces reforme mirovinskog sustava. "Macron je Legiju časti dao Bezosu koji je doprinio uništavanju 85 tisuća radnih mjesta u maloprodaji", napisala je na društvenoj mreži Twitter Alma Dufour, zastupnica u francuskom parlamentu iz redova krajnje lijeve stranke La France Insoumise. "Reci mi tko su ti prijatelji i ja ću ti reći tko si ti", dodala je Dufour. Leila Chaibi, ljevičarska političarka, odlikovanje je okarakterizirala kao "zasluženu nagradu koju daje predsjednik bogatih". "Opet i opet, sve za bogate, ništa za narod", napisao je na Twitteru Francois Piquemal, također član stranke La France Insoumise.

Francuzi već neko vrijeme prosvjeduju zbog najave da će se dob za ulazak u mirovinu sa 62 godine podići na 64. Reforma mirovinskog sustava, koja bi trebala riješiti problem deficita u sustava, našla se na udaru kritika jer će dovesti do toga da će ljudi morati raditi duže dok će velike tvrtke poput Amazona biti pošteđene plaćanja prikladne količine poreza. Amazon se 2018. godine nagodio s francuskim poreznicima koji su sudskim putem od tech giganta tražili da im nadoknadi poreznu štetu od 200 milijuna eura koju je tvrtka načinila od 2006. do 2010. Nije poznato koliku je odštetu Amazon u konačnici platio.

Bezos nije prvi milijarder koji je primljen u Legiju časti. Bivši francuski predsjednik Francois Hollande u nju je primio osnivača tech firme Microsoft Billa Gatesa i osnivača japanskog tech konglomerata Rakuten Hiroshija Mikitanija. Legija časti broji 79 tisuća članova, a sve godine u nju uđe oko 2200 Francuza i 300 stranaca.

Prijedloge za primanje u članstvo obično daju francuski političari, sindikalisti, nevladine organizacije te predsjednici strukovnih i sportskih udruženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:22