JAVNOST NA NOGAMA

FRANCUZI PRIVELI ROMKINJU (15) U ŠKOLSKOM AUTOBUSU

Ministar unutarnjih poslova branio se pak rekavši da samo 'odlučno primjenjuje odluke o izgonu pazeći pomno na poštovanje prava stranaca prema kojima se primjenjuje mjera izgona'
 Arhiva/CROPIX

PARIZ - Privođenje romske djevojke u školskom autobusu u Francuskoj i njezin izgon na Kosovo pokrenuli su u srijedu val prosvjeda, a najviše kritika bilo je upućeno ministru unutarnjih poslova, koji inače uživa najveći ugled među Francuzima.

Slučaj koji je uzdrmao čak i većinu na vlasti događa se nakon višetjedne polemike o uvjetima u kojima živi dvedesetak tisuća Roma u Francuskoj. Ministar unutarnjih poslova, zvijezda socijalističke stranke u usponu Manuel Valls, zaprepastio je dio francuske ljevice dovodeći u pitanje spremnost Roma da se integriraju u francusko društvo.

9. listopada Leonardu, petnaestogodišnju Romkinju s Kosova koja živi u Levieru, na istoku Francuske i zajedno s roditeljima i petero braće i sestara mora napustiti francuski teritorij, policija je privela dok je bila na školskom izletu.

Po priči profesorice koja je bila u autobusu, gradonačelnik Leviera je telefonirao djevojci i zatražio od profesora da zaustave autobus. "Rekla sam mu da ne može to tražiti od mene jer smatram to krajnje neljudskim", rekla je ta profesorica.

Autobus se na kraju zaustavio na parkiralištu kamo su policajci došli po Leonardu, ali tako da ih njezini kolege nisu mogli vidjeti. Profesori škola koje su pohađali Leonarda i jedna od njezinih sestara rekli su da su "zaprepašteni načinom na koji su djeca podrijetlom iz romske manjine vraćena u zemlju koju ne poznaju i čiji jezik ne govore".

Ministar unutarnjih poslova branio se pak rekavši da samo " odlučno primjenjuje odluke o izgonu pazeći pomno na poštovanje prava stranaca prema kojima se primjenjuje mjera izgona".

No u utorak ujutro, dok su se množile kritike, pa i u njegovoj vlastitoj stranci, Manuel Valls je pokrenuo "administrativnu istragu" o "okolnostima" izgona mlade Kosovke.

Dan ranije, Stranka ljevice (PG) Jean-Luca Melenchona osudila je "neljudsku politiku" ministra unutarnjih poslova. "Manuelu Vallsu je lako reći da se Romi ne žele integrirati, a istodobno ih progoni i u školama", negodovao je PG u priopćenju.

Glasnogovornik Socijalističke stranke David Assouline je ocijenio "nepodnošljivim" i "neprihvatljivim" privođenje učenice pred kolegama. Socijalistički zastupnik Pouria Amirshahi je pak rekao da je "užasnut" u zatražio je da se Leonardi i njezinoj obitelji "odmah omogući povratak u Francusku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:57