PLATIT ĆE BOGATSTVO

Francuzi trljaju ruke, još jedna zemlja odlučila se za Rafale: ‘Kupujemo 42 aviona‘

Kada se uračuna i ugovor sklopljen s Indonezijom, Francuska (to jest Dassault) će u sedam država isporučiti ukupno 284 aviona Rafale

Dassault Rafale u letu

 Nicolas Economou/AFP

Indonezija će kupiti francuske višenamjenske borbene avione Dassault Rafale, objavilo je francusko ministarstvo obrane u četvrtak. Prema izjavi indonezijskog ministra obrane Prabowoa Subiantoa, ova azijska država će nabaviti 42 Rafalea "najnovije generacije" (vjerojatno se misli na standard F4), a cijeli ugovor, koji između ostalog uključuje dodatno naoružanje i nespecificirani ofset, težak je 8,1 milijardu dolara.

Francuska ministrica obrane Florence Parly nije krila zadovoljstvo novim uspješnim poslom te je poručila da će se ovim "ojačati strateško partnerstvo između dvije države". Dodala je i da će Indonezija biti druga država s područja Indo-Pacifika koja će koristiti borbene avione Rafale - prva je Indija. Osim prodaje aviona, Francuska će Indoneziji pomoći i u razvoju podmornica, rekla je Parly.

Novi ili rabljeni avioni?

Što se tiče samih detalja ugovora, prvih šest Rafalea trebalo bi se Indoneziji dostaviti već u narednim mjesecima dok će preostalih 36 biti dostavljeno ili kasnije ove godine, ili iduće godine, piše Reuters. Ako je informacija o ovako vrlo kratkom roku isporuke, naročito kada su u pitanju borbeni avioni, točna, onda se postavlja pitanje je li tu riječ o polovnim ili novim avionima.

Bilo kako bilo, radi se o velikoj pobjedi za francusku vojnu industriju, a naročito za kompaniju Dassault koji početkom stoljeća nikako nije uspijevala prodati avion izvan Francuske, a onda su zadnjih godina doživjeli pravi boom interesa.

Nakon godina suše, vrata je 2015. otvorio Egipat koji je naručio 24 Rafalea, a prošle godine sklopili su ugovor za još 30 dodatnih aviona. Potom su po 36 komada naručili Indija (taj je posao izazvao velike kontroverze zbog optužbi za navodno koruptivne radnje, koje još uvijek nisu posve istražene) i Katar. Prošle godine za Rafale su se odlučili Grčka (ukupno 24 komada, po 12 rabljenih i 12 novih), Hrvatska (12 rabljenih modela) i konačno Ujedinjeni Arapski Emirati koji su naručili čak 80 komada.

Kada se uračuna i ugovor sklopljen s Indonezijom, Francuska (to jest Dassault) će u sedam država isporučiti ukupno 284 aviona, zajedno s naoružanjem, simulatorima i tako dalje. Svi ti poslovi su ukupno vrijedni više od 55 milijardi dolara.

Rusi izvisili

Iako je posao s Emiratima najlukrativniji za Francusku, ovaj s Indonezijom je svakako politički "slađi", budući da je Francuska lani ostala bez ogromnog, oko 50 milijardi dolara vrijednog ugovara za izgradnju 12 novih podmornica za Australiju. Poslom s Indonezijom Francuska ipak ulazi među veće dobavljače vojne tehnike u regiji Indo-Pacifika.

Što se same Indonezije tiče, oni su nakon niza godina konačno prelomili oko nabave borbenih aviona. U toj su priči najviše je izvisila Rusija, koja je maltene već imala dogovor da će Jakarta nabaviti minimalno 11 borbenih aviona Suhoj Su-35S. Kako su još 2018. izvještavali mediji, Indonezija bi za te avione ukupno platila 1,14 milijardi dolara, a isplata navodno nije bila dogovorena samo u novcu, nego i proizvodima poput kave, palminog ulja i čaja.

Od ruskih aviona Indonezija je službeno odustala u prosincu prošle godine. Iako razlog nije naveden, vrlo je vjerojatno da je nabavku Su-35 osujetio strah da bi taj potez mogao pokrenuti američke sankcije. Naime, kroz medije se još ranije provlačila priča da Amerikanci ne bi blagonaklono gledali na posao koji bi ojačao njihove globalne konkurente te su uputili nekoliko "signala" Indoneziji da nađe drugog dobavljača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:39