ZAMJENA IDENTITETA

Francuzi uhitili pogrešnu osobu: Osumnjičeni za ubojstvo Khashoggija pušten na slobodu

Provjere su pokazale kako se uhidbeni nalog koji je izdala Turska ne odnosi na čovjeka uhićenog na pariškoj zračnoj luci

Jamal Khashoggi

 Yasin Ozturk

Saudijac uhićen u pariškoj zračnoj luci zbog sumnje da je povezan s ubojstvom saudijskog novinara i disidenta Jamala Khashoggija, pušten je u srijedu na slobodu pošto su dužnosnici zaključili da je riječ o zamjeni identiteta, objavili su pariški tužitelji.

Francuski pravosudni izvori u utorak su objavili da se sumnjivac zove Khaled Aedh Al-Otaibi, jednako kao i bivši pripadnik saudijske Kraljevske garde koji je obuhvaćen američkim i britanskim sankcijama te se spominje u UN-ovu izvješću zbog upletenosti u Khashoggijevo ubojstvo u Turskoj.

Saudijsko veleposlanstvo u Parizu u utorak je ustvrdilo da uhićeni čovjek "nema ništa s tim slučajem".

Pariški tužitelji su priopćili da su provjere pokazale kako se uhidbeni nalog koji je izdala Turska ne odnosi na čovjeka uhićenog na pariškoj zračnoj luci.

Ranije tijekom dana je objavljeno kako je muškarac iz Saudijske Arabije koji je zadržan u pariškoj zračnoj luci zbog sumnje da je povezan s ubojstvom novinara Jamala Khashoggija uhićen jer je njegova putovnica izazvala uzbunu, rekao je policijski izvor u srijedu, nakon što je Saudijska Arabija reagirala rekavši da je riječ o pogrešnom identitetu.

Rijad: Nema čovjek veze s tim

Uhićen je u zračnoj luci Roissy kod Pariza pri ukrcaju na let za Rijad, kako su izjavili jučer policijski i pravosudni izvori.

Saudijsko veleposlanstvo u Parizu priopćilo je ubrzo kako se radi o zamjeni identiteta, odnosno da uhićena osoba "nema nikakve veze s predmetnim slučajem" i da bi je trebalo odmah osloboditi.

Naveli su da je čovjek s istim imenom i prezimenom već u zatvoru u Saudijskoj Arabiji s optužbom da je počinio grozni zločin u Istanbulu.

Muškarca su presreli u zračnoj luci u utorak ujutro kada je njegova putovnica pokrenula uzbunu tijekom skeniranja, rekao je policijski izvor u srijedu.

Upozorenje je pokazalo da je tražen u vezi s istragom ubojstva, rekao je izvor, dodajući da se ono temelji na turskom uhidbenom nalogu.

Prema francuskom zakonu, vlasti imaju 48 sati od trenutka kada je presretnut u zračnoj luci da provjere njegov identitet te da ga ili puste ili poduzmu korake da ga zadrže dulje i započnu eventualne postupke izručenja.

Razgovor oči u oči Macrona i saudijskog prijestolonasljednika

Francuska policija posjeduje podatke o njegovoj putovnici i fotografiju prilično loše kvalitete zahvaljujući turskom uhidbenom nalogu, ali nemaju biometrijskih podataka, istaknuo je policijski izvor, dodajući da bi potencijalno mogli zatražiti više informacija od Turske.

U izvješću UN-a o istrazi iz 2019. navodi se da je Al-Otaibi bio član saudijskog tima od 15 osoba koji je umiješan u ubojstvo Khashoggija nakon što je novinar otišao u konzulat kako bi izvadio dokument koji mu omogućuje da se vjenča sa svojom zaručnicom.

Khashoggi, koji je bio novinar Washington Posta i kritičar prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, de facto vladara Saudijske Arabije, posljednji je put viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada 2018.

Turski dužnosnici vjeruju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno. Njegovi ostaci nisu pronađeni.

U izvješću američke obavještajne službe objavljenom u ožujku ove godine navodi se da je princ Mohammed odobrio operaciju ubojstva ili hvatanja Khashoggija.

Saudijska vlada zanijekala je bilo kakvu umiješanost prijestolonasljednika i odbacila nalaze izvješća.

Prošlog vikenda francuski predsjednik Emmanuel Macron održao je u Saudijskoj Arabiji razgovore licem u lice s princom Mohammedom, čime je postao prvi visoki zapadni čelnik koji je posjetio kraljevstvo od Khashoggijeva ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:16