TOTALNO DRUKČIJI OD OSTALIH

FRANCUZI ZAPANJENI NAKON ŠTO SU OTKRILI IDENTITET UHIĆENIH TERORISTA 'Ovo je totalno nova generacija fanatika, potpuno odudaraju od ostalih'

 Reuters

Prije mjesec dana u Strasbourgu francuska policija je u velikoj akciji razbila terorističku ćeliju i u zatvor potrpala tri fanatika koji su planirali veliki napad negdje u Francuskoj. Takve vijesti su u Francuskoj gotovo svakodnevne, antiterorističke jedinice imaju pune ruke, ali ipak ovaj slučaj iz Strasbourga odudara od ostalih, piše New York Times.

Naime, kada su vlasti otkrili tko su uhićeni teroristi, pao im je mrak na oči. Jedna osoba je obožavani asistent u jednoj osnovnoj školi, drugi terorist je vrijedni radnik iz skladišta, a treći vječno nasmijani i prijateljski nastrojeni prodavač voća i povrća. Svi oni su prijatelji iz djetinjstva koji su odrasli u tihom i za život ugodnom kvartu, susjedi su ih obožavali, nikad nisu imali ni najmanjih problema. Naravno, kad su uhićeni, nisu imali ni brade ni bilo kakvih odjevnih i vjerskih predmeta koji bi ih povezivali s ISIS-om.

I za razliku od ostalih terorista koji su živjeli na marginama i bili siromašni, oni su imali novca i stabilne poslove. Dakle, ni malo nisu odudarali od ostalih Francuza. I to je ono što najviše muči francuske istražitelje. Kako su radikalizirani? Kada su radikalizirani? Što ih je navelo da se okrenu na 'drugu stranu'? I najvažnije pitanje je - kako u budućnosti otkriti tu novu generaciju terorista?

- Nitko ništa nije vidio, nitko nije ni posumnjao u njih! Ovo je užasno uznemirujuće, to je znak da opasnost može doći u svakom trenutku od bilo koga - rekao je dogradonačelnik Strasbourga Olivier Bitz.

- Pazite, ti ljudi su dio francuskog društva, nisu na marginama. Moramo biti oprezni.

Na dan uhićenja u francuskoj policiji je vladala euforija. Obavijestili su javnost da su spriječili smrtonosni teroristički napad, a uhićeni su imali naredbu da ga izvrše - odmah!

- Ćelija je dobila naredbu da nabavi oružje. Naredba je stigla iz Sirije ili Iraka - rekao je francuski tužitelj François Molins dodavši da je povezanost 'mladića i susjedstva' i ISIS-a otkrivena nakon opsežne i komplicirane akcije u kojoj su sudjelovali 'policajci na tajnom zadatku'.

Vlasti nisu otkrili imena uhićenih, samo se navodi da su se najmanje dvojica njih pokušala dokopati Sirije. Međutim, dalje od Turske nisu stigli...

- Istraga je trajala osam mjeseci. Nažalost, mediji su otkrili imena policajaca koji su se infiltrirali u grupu i veliko je pitanje jesmo li zadatak odradili do kraja...

Prošlog vikenda u Strasbourgu je uhićen još jedan osumnjičeni terorist. Taj je navodno imao plan napasti Božićni sajam na Champs-Élyséesu i okolne kafiće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:09