VELIKA AMERIČKA OBMANA

Francuzima u opasnosti ključne vojne tajne, desnica bjesni, ministri u panici: ‘Hitno to blokirajte!‘

Slučaj Segault sada se vidi kao prilika da Pariz pokaže svoje mišiće

Francuska nuklearna podmornica

 Martin Bureau/Afp/Profimedia

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire dobio je novu priliku započeti vatrenu svađu s Washingtonom, a s obzirom da će se na njegovu stolu naći osjetljiv slučaj provjere američkog ulaganja, piše POLITICO.

Naime, Francuzi pošto poto žele spriječiti da dobavljač dijelova za francuske nuklearne podmornice Segault padne u američke ruke baš u trenutku novih napetosti između Pariza i Washingtona. Glavni razlog tih napetosti: Zakon o smanjenju inflaciju, protekcionistički američki zakon težak 369 milijardi dolara zelenih subvencija i poreznih olakšica koje su Pariz i Bruxelles već osudili, a zbog kojeg je i Macron već specijalno putovao u glavni američki grad. Stav Europske unije je da se tim potezom krše pravila globalne trgovine.

Dvije su zemlje posljednjih godina značajno pogoršale odnose. Podsjećamo, Bidenova administracija razbjesnila je Pariz još 2021. godine, otimanjem ugovora o podmornicama, teškog više milijardi eura, a kojeg je Macron prethodno potpisao s Australijom. Macron je zadnjih mjeseci pojačao napetosti tvrdeći i da Europa ne bi smjela slijediti američki put kada je u pitanju politika prema Kini. Spomenuti Le Maire također je bio posebno oštar prema SAD-u, optužujući Washington da koristi ruski rat u Ukrajini za uspostavu "ekonomske dominacije."

A sada se američko preuzimanje male francuske tvrtke s manje od 100 zaposlenih, koja je do prije nekoliko tjedana bila praktički nepoznata većini Francuza, pretvara u test ambicija francuske industrijske suverenosti. Sadašnjeg vlasnika Segaulta, kanadsku grupu industrijskih ventila Velan, kupuje američki div za industrijske strojeve Flowserve, na temelju ugovora o preuzimanju objavljenom ranije ove godine. Segault, inače, isporučuje komponente za podmornice na nuklearni pogon koje gradi francuski državni brodograditelj Naval Group, a također proizvodi i industrijske ventile koji se koriste na vodećem francuskom nosaču zrakoplova Charles de Gaulle. Ako se dogovor provede, Segault će biti pod američkom kontrolom, a Washington bi tada imao pristup strateškoj francuskoj tehnologiji.

Preuzimanje Segaulta postalo je vruća politička tema posljednjih tjedana, a francuski zastupnici s desnice pozivaju Le Mairea da hitno blokira američkog kupca. Vlada se, naime, bacila u žurnu potragu za francuskim kupcem, a konačnu će riječ, kažu, imati francusko ministarstvo gospodarstva.

Prema francuskom zakonu, ministarstvo gospodarstva mora biti obaviješteno o preuzimanju tvrtki u strateškim sektorima kako bi dalo zeleno svjetlo ili stavilo veto na poslove. U prošlosti Le Maire nije oklijevao koristiti svoje pravo veta za politički osjetljive slučajeve, pretvarajući slučajeve provjere ulaganja u političke bitke. U pokušaju da se predstavi kao branitelj francuskih industrijskih dragulja, Le Maire je 2019., tijekom svog prvog mandata, proširio opseg ovlasti za provjeru ulaganja.

Slučaj Segault također se vidi kao prilika za Pariz da pokaže svoje mišiće. Odluči li Francuska staviti veto na sporazum, Segault bi mogao biti izdvojen iz Flowserveove akvizicije Velana. Međutim, nije jasno bi li američki kupac i dalje bio zainteresiran za kupnju Velana bez Segaulta. Le Maireova potraga za francuskim kupcem mogla bi biti teška misija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:11